EM-guld i Amsterdam och OS-silver i Rio – Sara Slott Petersen är Nordens främsta 400 m häcklöperska genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Historisk prestation av Danmarks Sara Slott Petersen – OS-silver på 400 m häck

Sara Slott Petersen gjorde allt rätt i OS-finalen på 400 m häck i Rio och svarade på upploppet när motståndarna närmade sig och rusade i mål som tvåa på fantastiska 53.55 – en förbättring av hennes eget nordiska rekord med hela 0.46! Därmed tog hon Nordens första friidrottsmedalj i detta OS.
Sara hade bana fyra med storfavoriten Dalilah Muhammad från USA innanför sig och hon var ikapp och förbi redan efter första kurvan. Men danskan förivrade sig inte utan kom starkt i sista kurvan och var knapp tvåa ut på upploppet. Muhammad försvann iväg där framme och Sara byggde upp ett försprång på de bakomvarande, men inför sista häcken trippade hon och de närmade sig. Men sista biten in var hon riktigt stark och tog silvret 0.42 bakom Muhammad och 0.17 före trean Ashley Spencer från USA.
– Helt fantastiskt! Jag ville verkligen ta medalj och så blev det nordiskt rekord också trots att den sista häckpassagen inte var bra, säger Sara till Viasat.

Andra danska medaljen på damsidan
Sara blev Danmarks femte OS-medaljör i friidrott genom tiderna och den andra kvinnan. Den första var Lily Carlstedt som tog brons i spjut i London 1948.
Resultaten
/Jonas Hedman

Danmarks sju OS-medaljer i friidrott
Silver Sara Slott Petersen, 400 m häck, 2016
Silver Joachim B. Olsen, kula, 2004
Silver Wilson Kipketer, 800 m, 2000
Brons W Kipketer, 800 m, 2004
Brons Lily Carlstedt, spjut, 1948
Silver Henrik Petersen, stav, 1920
Brons Ernst Schultz, 400 m, 1900

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen