Träning i spanska Torremolinos i april 2017. Foto: Stina Hedvall

Hur är läget med 400 m häcklöperskan Elise Malmberg?

Sommaren 2015 fick Hässleholms Elise Malmberg, 20, ett härligt genombrott på 400 m häck med bland annat U23EM-guld och VM-start i Peking. Men i slutet på sommaren drabbades hon av en fotskada och åtta månader senare ytterligare en. Elise är igång och joggar lite men vägen tillbaka är lång, hon är dock fast besluten att göra vad hon kan för att komma tillbaka.

Det har gått 1,5 år sedan Elise skadade högerfoten på upploppet i Finnkampen på Stockholms Stadion. Det var i sista tävlingen i en i övrigt fantastisk säsong där genombrottet kom på Lag-EM i Ryssland där hon sensationellt slutade femma på 56,06 – personligt rekord med hela 1,7 sekunder.

U23EM-guld på 400 m häck i Tallinn 2015. Efter en fantastisk avslutning passerade Elise fyra (!) tjejer på upploppet, bland annat Danmarks Stine Troest som tog silver. Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt lopp i Tallinn
Två veckor senare vann Elise U23EM i Tallinn på 55,88 efter att ha passerat fyra (!) tjejer på upploppet. Sedan följde VM-start i Peking där hon med 55,97 tog sig till semifinal och så det olyckliga loppet i Finnkampen på Stockholms Stadion. Senan under foten gick nästan helt av, hon fick gå på kryckor i sju veckor och sedan började rehabiliteringen.
– Den gick bra och jag var igång och sprang häck våren 2016. Men på en träning fick jag ont i foten och i juni visade det sig vara en stressfraktur i samma fot, eller snarare på tre av tåbenen, säger Elise.
Stressfraktur i foten är en svår skada och under hösten 2016 kunde hon inte ens gå riktigt.
– Till och från under två månader hade jag så ont att jag knappt kunde gå, det var den tuffaste period jag varit med om, säger Elise.

Svårbehandlad skada
Det var i stort sett helvila som gällde under flera månader och då är det svårt att göra någon rehabträning eftersom man inte riktigt vet vad som kan förvärra skadan.
– Foten röntgades igen i augusti 2016 och det indikerade att stressfrakturen var läkt, men smärtan satt kvar och gjorde det i stort sett hela hösten. Men de senaste veckorna har det känts allt mindre och jag har långsamt börjat jogga längre och längre. Idag joggade jag tio minuter, säger Elise.
Hon kom nyligen hem från ett veckolångt träningsläger i Torremolinos.
– Jag tränade själv men värmen var bra för foten. Det blev jogg och löpskolning så det går åt rätt håll även om det går långsamt. Det var ett jättekul läger, inte minst socialt, och vi besökte bland annat Gibraltarklippan med de vilda aporna. Det är en fantastisk utsikt över Gibraltar sund till Afrika.

Inlines är en del av alternativträningen för Elise. Här tillsammans med tränaren Ingela Nilsson.

Fast besluten att försöka komma tillbaka
Träningen går i första hand och Elise är helt inställd på att komma tillbaka till tävlingsbanan.
– Jag sätter träningen högst och vill absolut komma tillbaka och kunna springa. Jag rör mig så mycket jag kan utan att belasta för mycket men det är väldigt svårt att veta hur det kommer att gå.
– Jag har inga konkreta mål utan tar det från dag till dag. Det har varit väldigt tufft mentalt, framför allt ovissheten med stressfrakturen. Jag vill kunna gå till affären och handla utan att oroa mig för att få ont i foten, jag vill kunna spela badminton en dag och jag vill kunna springa, men vi får se hur det utvecklar sig.

Efter U23EM-guldet i Tallinn 2015. Foto: Deca Text&Bild

Studerar på heltid
Elise kommer från Hässleholm men bor sedan 5,5 år i Växjö där hon gick på friidrottsgymnasiet och sedan i höstas studerar till elektroingenjör på Linnéuniversitetet.
– Jag läste några kurser tidigare men nu är det heltidsstudier som gäller och det har varit skönt att ha något annat än friidrotten att fokusera på.
Elise har Ingela Nilsson som tränare och även Håkan Widlund hjälper till men trots flytten till Växjö är hon sin klubb Hässleholms AIS trogen.
– HAIS är klubben i mitt hjärta. HAIS arrangerade JSM på Göingevallen i somras och jag var där och tittade när mina kompisar tävlade. Men jag kände inget sug att tävla eftersom foten gjorde ont då.
Elise skyndar långsamt och slipper hon bakslag så kan det kanske bli något 100 m-lopp eller liknande i slutet på sommaren. Men det är för tidigt att säga något om det i nuläget, det handlar om att foten ska bli smärtfri innan det är aktuellt med någon tävling.
Men det råder ingen tvekan om att Elise kommer att göra allt för att komma tillbaka. Vi är många som håller tummarna och hoppas få se henne på tävlingsbanan igen!
/Jonas Hedman

Läs även:
Efter ett förlorat år är 400 m-häcklöparen Joel Groth på väg tillbaka

Elise vinner ISM-guld på 400 m slätt i Sätra 2015 (Friidrottsfilmer):

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen