Milica Emini från Serbien gör i Rom sitt tredje mästerskap på korta häcken. Foto: Jonas Hedman

Milica går i Susanna Kallurs fotspår

På fredag inleds EM i Rom med 62 anmälda svenskar vilket gör truppen till en av de största genom tiderna. Dock finns ingen svenska med på kvinnliga 100 m häck där Susanna Kallur skördade stora framgångar i början på decenniet. Men att vår före detta världsrekordhållerska inspirerat häcklöpare även utanför Sverige är tydligt.

Milica Emini från Serbien var bara 17 år när hon mästerskapsdebuterade på inne-EM på hemmaplan i Belgrad 2017. På uppvärmningen inför häckförsöken fick hon några uppmuntrande ord av sin idol Susanna Kallur.
– Sanna berättade att det var hennes sista tävling så det var speciellt. Hon var en av världens främsta häcklöperskor genom tiderna och jag är så glad att jag fick träffa henne. Hon gjorde sitt sista mästerskap när jag gjorde mitt första, säger Milica.

Finalist i sista mästerskapet
Sanna tog sig till final i Belgrad – mästerskapet där Kalle Berglund tog silver på 1500 m – där hon slutade åtta och sedan tog ett tårfyllt farväl av friidrotten som hon varit en del av så länge.
Det råder ingen tvekan om att Sanna inspirerade Milica som sju år senare alltjämt tävlar på häck. Förra året satte hon 22 år gammal personligt rekord med 12.99 och så sent som i måndags i Prag årsbästa och nästpers med 13.14.
– Målet är att ta sig till semifinal här i Rom, säger Milica.

Den oförglömliga guldet på Ullevi
Det var på EM i Göteborg 2006 som Sanna nådde en av karriärens största framgångar då hon inför ett fullsatt jublande Ullevi sprang hem guldet på 12.59. Månaden före EM gjorde hon just på Roms Olympiastadion en av karriärens bästa tider då hon vann på 12.52. Hösten 2007 satte hon i Berlin sitt slutliga personliga rekord med 12.49 som bara var två hundradelar från Ludmila Engquist svenska rekord.

Världsrekordhållare i 16 år
2008 satte Sanna inomhusvärldsrekord på 60 m häck med 7.68 som stod sig i hela 16 år – ända till i vintras – då Devynne Charlton förbättrade det med en hundradel och sedan på IVM i Glasgow till 7.65.
Efter många skadeår kom Sanna tillbaka 2016, kvalificerade sig för EM och OS och avslutade sedan karriären med en finalplats på inne-EM i Belgrad.

Medaljchans för Reetta
Sverige är inte representerat på kvinnliga korta häcken i Rom där dock Lovisa Karlsson med sitt färska personbästa 13.08 (fyra genom tiderna i Sverige) hade haft där att göra. Men hon tävlar istället i favoritgrenen sjukamp där hon har chans på en topp-8-placering.
Fem nordbor är anmälda inklusive tre finskor – Nooralotta Neziri, Lotta Harala och Reetta Hurske av vilka de två sistanämnda gjort under tretton sekunder i år. Bästa medaljchansen har fjolårets IEM-vinnare Hurske som har ett personbästa på 12.70 från i fjol som är liktydigt med det finska rekordet.

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen