Så när seger över Michel Tornéus i återkomsten för Andreas Otterling. Foto: Jonas Hedman

Lysande comeback av Andreas Otterling – nådde så när åtta meter!

I Lag-SM-kvalet i Sätra på torsdagen gjorde Lidingös Andreas Otterling comeback efter skada och nådde direkt 7.95! Därmed gav han sig själv en perfekt födelsedagspresent! Resultatet innebar en andraplats bakom Michel Tornéus som hoppade exakt lika långt och vann på bättre andrahopp.

Andreas vann Globen-galan på 8.12 i februari 2016 men råkade kort efter ut för en stressfraktur i högerfoten. Det var visserligen inte upphoppsfoten men hela 2016 blev ett år med rehab. Men på torsdagen visade han att han är tillbaka på samma fina nivå och att VM-kvalgränsen 8.15 finns inom räckhåll i sommar.
– Det kändes så bra! Bättre än vad jag trott! Varmt och skönt och fin medvind. Jag ville verkligen att det skulle fungera med foten men även hoppa långt och det fungerade. Men jag var lite extra nervös, säger Andreas.
Han inledde med ett övertramp och så kom 7.95 i en medvind på 2.5 m/s i andra omgången och ett leende spred sig över ansiktet! Sedan ogiltigt i andra innan han stod över två omgångar och avslutade med 7.67 i sista.

Var inställd på sex hopp
– Jag trampade igenom lite i ett av övertrampshoppen och det var lite surt. Ingen stor grej men jag vågade inte göra alla hoppen. För när man gör 7.95 i andra omgången vill man verkligen nå åtta meter och vinna. Tävlingsnerven kommer fram direkt trots att det är 15 månader sedan sista, säger Andreas..
– Högerfoten som jag haft problem med kändes hur bra som helst så jag var verkligen inställd på sex hopp, det var lite surt att inte kunna göra det. Men sammantaget är jag nöjd!

”Jag trodde på en åtta i dag”
Michel Tornéus kom hem från sin träningsbas i Florida så sent som i söndags och ände fortfarande av jetlagen. Nu flög han 7.95 i första hoppet med perfekt plankträff och 2.0 m/s i ryggen.
– Men det kändes ändå bra idag! Jag trodde på åtta meter före tävlingen men det blev inte riktigt så långt. Och jättekul med Andreas! Vilken comeback! säger Michel.
Han gjorde fyra hopp och hade 7.87 i sitt enda övriga godkända hopp.
– Det var kul att tävla inför kompisarna och det var bra med folk vid gropen som hejade. Och det går inte att komma hit och ställa ut skorna när Andreas hoppar så här bra, säger Michel.
Båda han och Michel hoppade alltså 7.95 men banrekordet fick Michel eftersom det blåste för mycket i Andreas hopp.

Marmbrandt delad åtta genom tiderna
Det var fler som hoppade långt på Sätra IP denna soliga och sköna dag. I kvinnliga tresteget vann Spårvägens Aina Griksaite på alldeles utmärkta 13.49 i lite för stark medvind. Dessutom 13.44 i godkänd – totalpers med 39 centimeter och klubbrekord i Spårvägen med en centimeter!
Tvåa blev Västerås Malin Marmbrandt som också hon satte personbästa, 13.34, vilket före upp henne till elfte plats på den svenska genom-tiderna-listan! (Aina är inte svensk medborgare). Malin hade faktiskt samtliga sina fem godkända över 13 meter. En stund senare var Aina och Malin tillbaka i gropen och då var det ombytta roller. Malin vann på 6.30 före Aina som med 5.96 åter satte personligt rekord.
Bra presterade också IF Götas Oscar Vestlund som gjorde sin tredje släggtävling över 71 meter på två veckor, denna gång 71.36.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Andreas Otterling är redo för comeback
Bästa säsongsöppningen någonsin för Michel Tornéus

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen