Med en lysande slutkilometer skar Simon Sundström som en kniv genom fältet och plockade åtta placeringar sista två varven. Foto: Deca Text&Bild

Lysande hinderlopp av Simon Sundström – underskred OS-kvalgränsen

Lidingös Simon Sundström, 23, gjorde sitt livs lopp på 3000 m hinder i spanska Huelva där han efter en idiotavslutning spurtade i mål på 8:21.50 – halvsekunden under OS-kvalgränsen till Tokyo.

I lördags i Belgien snuddade Simon vid sitt personliga rekord med 8:25.55 men var då bara tredje svensk i tidernas toppbreddmässigt bästa blågula hinderlopp genom tiderna. Sex dagar senare var han på torsdagskvällen i Spanien för en ny attack mot OS-kvalgränsen och efter 2:48 på första kilometern och 2:50 på den andra låg han kring tolfte plats och det verkade vara kört.

Sanslös avslutning
Men Simon levererade en brutal slutkilometer där han med två varv kvar låg elva och sedan plockade placeringar hela vägen till en slutlig fjärdeplats på 8:21.50 med en kenyan precis före och en spanjor just bakom. Detta var möjligt efter fantastiska 2:43 på slutkilometern. Efter halva loppet låg han på 15:e plats av 18 startande, med två varv kvar var han avhängd elva och när klockan ringde för sista varvet sjua.
De tre sista varven gick på 67 sekunder följt av 66 och extrema 63! Detta alltså med fyra hinder och en vattengrav på varvet som faktisk var väldigt nära 400 meter. Och han blev till slut alltså fyra i mål.
Vann loppet gjorde Yemane Hailesilassie, Eritrea, på 8:17.12.

Femma genom tiderna
Att Simon är i form förstod vi i lördags och nu fick han ut allt (!) vilket tog honom upp till femte plats på den svenska genom-tiderna-listan. Detta sekunden bakom Emil Blomberg som var bäste svensk i lördags på 8:20.55. Svensk hinderlöpning är riktigt stark och nu har vi alltså två under OS-kvalgränsen.
Senaste vi hade en manlig svensk med på hinder i OS var 2008 då Mustafa Mohamed var trettonde man. Och senast vi hade två med var 1976 då båda tog sig till final – Anders Gärderud tog guld på världsrekordtiden 8:08.02 och Dan Glans slutade sjua på 8:21.53.
/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även: Emil fixade OS-kvalgränsen i tidernas bästa svenska hinderlopp

Simon Sundströms profil på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen