I orange dräkter gjorde David Nilsson, t v, och Napoleon Solomon lovande insatser inför terräng-EM om två veckor. Foto: Deca Text&Bild

Lysande lopp av Napoleon Solomon – har medaljchans i terräng-EM

På söndagen var ett gäng svenskar på plats i holländska Tilburg för det sista terrängloppet inför terräng-EM den 11 december och det resulterade i flera positiva besked. Bästa insatsen stod Turebergs 22-årige Napoleon Solomon för genom att spurta in som trea i 10 km-loppet bara sekunder från segern. Fin fyra blev Högbys David Nilsson.

Det var en sex man i klunga som spurtade om förstaplatsen de sista tvåhundra meterna och allra starkast var norrmannen Sondre Nordstad Moen som vann med två sekunder på 29:58 med Danmarks Abdi Hakin Ulad tvåa. Napoleon var trea på 30:01, en enda sekund före David Nilsson. Sexa på 30:04 var Sarah Lahtis sambo Jesper van der Wielen som tävlat en hel del i Sverige.

Vad kan ”Nappe” göra i terräng-EM?
Om två veckor är det dags för terräng-EM i Italien och där ska det bli intressant att se vad Napoleon kan göra i 22-årsklassen. I Tilburg vann han även juniorklassen och fick kliva upp på prispallen två gånger. För ett år sedan var han JEM-åtta bara tio sekunder från bronset, och söndagens lopp indikerar att den placeringen kan förbättras.
”Nappe” har ju haft en del problem i år och missat flera tävlingar, bland annat terräng-SM för en dryg månad sedan. Mot den bakgrunden var det extra kul att det gick så bra i Tilburg!
Även David Nilsson är alldeles uppenbart på väg mot en form som börjar likna den han hade i fjol då han blev tia i terräng-EM vilket är en av hans bästa prestationer hittills.

Linn är tillbaka!
Den allra bästa blågula placeringen i Tilburg tog dock Hälles Linn Nilsson som missade mycket av sommaren på grund av skada. Men nu var hon tvåa i 2.5 km-loppet på 7:18, bara tre sekunder bakom vinnande isländskan Anita Hinriksdottir.
I P19-klassen över 6.2 km slutade Spårvägens Gustav Nordling fin sexa på 20:09, halvminuten bakom segraren. Om det räcker till en JEM-start återstår att se.
Slutlig uttagning till terräng-EM i Italien sker på tisdag 29 november. Sarah Lahti har tyvärr tvingats lämna återbud på grund av en ryggskada.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen