Kvintetten som är redo för rekord. Fr v Karl Wållgren, Nick Ekelund-Arenander, Kasper Kadestål, Erik Martinsson och Carl Bengtström. Foto: Deca Text&Bild

Nu börjar jakten på det äldsta rekordet

På fredag inleds inne-VM i Belgrad där Örgrytes Carl Bengtström gör en spännande start på 400 m där hans färska personliga rekord 45.91 är en av fältets bästa. Han ingår också i 4×400 m-uppställningen där Sverige för första gången på 16 år har ett lag på IVM och där det finns svensk rekordchans. Men framför allt innebär kommande helg starten på en stafettsatsning där målet är att slå det 49 år (!) gamla svenska utomhusrekordet satt på OS i München 1972.

– Jag tror att det svenska inomhusrekordet kan ryka på söndag även om Carl inte springer. Om han springer så kommer det att ryka, säger Erik Olsson som är personlig tränare för 400 m häckspecialisten och ansvarar för sprinterlöparna i Belgrad.

Två minnesvärda lopp från Moskva
Det var på inne-VM i Moskva 2006 som Sverige slog till med 3:07.10 i försöken – svenskt inomhusrekord – och sedan slutade fyra i finalen på en två tiondelar långsammare tid. Detta mindre än halvsekunden från bronset som togs av Ryssland.
I laget sprang Joni Jaako (Tjalve), Johan Wissman (Helsingborg), Andreas Mokdasi (Hässelby) och Mattias Claesson (Hässelby).
Joni låg sist efter första sträckan när han lämnade över till Johan Wissman som gjorde en lysande växling och direkt passerade en kille. Och på slutet ytterligare en så att Andreas Mokdasi fick pinnen som fyra. Den placeringen behöll Sverige sedan hela vägen in till fjärde plats på 3:07.32, bara 41 hundradelar från bronset. Vann gjorde USA på 3:03.24.

Fem man i stafettuppställningen
Då i Moskva sprang ingen i laget individuellt och alla var därmed utvilade till skillnad mot nu då ettan Carl Bengtström har två, och förhoppningsvis tre, lopp i benen före försöken.
Men om det blir så att Carl inte springer stafetten så kan det gå fort ändå. De övriga fyra har årsbästan på 47.11 (Kasper Kadestål), 47.16 (Nick Ekelund-Arenander), 47.42 (Erik Martinsson) och Karl Wållgren (47.88).

Carl Bengtström och coach Erik Olsson. Foto: Erik Olssons Instagram


”Upp till en sekund snabbare per sträcka”

– Med flygande start kan det gå upp till en sekund snabbare så en löpare som Nick Ekelund-Arenander kan göra neråt 46 blankt, om inte ännu bättre. Det svenska inomhusrekordet 3:07.10 innebär ett snitt på 46.78 så det kan absolut slås nu, säger Erik Olsson.
– Carl siktar stenhårt på att tävla individuellt på 400 m och där hoppas vi att han får springa tre lopp och når finalen. Efter det så får vi ser hur han känner sig, om han orkar ett eller två lopp till.

Kan 3:02.57 överträffas?
Om inomhusrekordet är ett kortsiktigt mål så är utomhusnoteringen på 3:02.57 den långsiktiga. Det noterades i OS-finalen i München 1972 där Sverige slutade sjua, placeringen efter Finland vars 3:01.12 också står sig som nationsrekord fortfarande fem decennier senare.
I det blågula laget sprang Erik Carlgren (46.0), Anders Faager (45.5), Kenth Öhman (45.3) och Ulf Rönner (45.8).
Kan en svensk kvartett verkligen slå den tiden?

”Flera kommer att höja sig”
– Om alla våra bästa springer så tror jag att rekordet kan slås i sommar. Nu när vi gör en stafettsatsning så kommer flera att höja sig och bli hungriga på att få vara med på EM. Vi kommer att springa några lopp före, träna växlingar med mera, säger Erik.
– Förutom nämnda sextett så har vi 400 m häck-specialisten Oskar Edlund, Täby IS, och Emil Johansson, Turebergs FK. Och det finns fler unga killar som kan ta stora kliv på ett halvår.

Hinner det fylla 50?
Belgrad är början på något som kan sluta med att den svenska rekordtabellens äldsta notering inte hinner fylla 50. Men redan på söndag kan vi få se ett svenskt 4×400 m-rekord som i så fall blir det första på 16 år.

/Jonas Hedman

Mer från inne-VM i Belgrad:
Till slut kom fullträffen – VM-silver för Thobias Montler
Carl Bengtström imponerade stort – är i VM-final på 400 m
Fanny Roos hittills bästa – fyra i VM-finalen
Antiklimax – Claudia Payton diskvalificerad
Lysande lopp av Andreas Kramer – är i sin första VM-final
Carl Bengtström näst snabbast i 400 m-försöken
Fullträff av Payton på 60 m – nära det 44 år gamla svenska rekordet
”Försöken blir som en final – det handlar om att ge allt”

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen