Medaljen säkrad i sista hoppet, 17 centimeter fattades fram till guldet. Foto: Deca Text&Bild

Till slut kom träffen – VM-silver för Thobias Montler

Efter ett godkänt och fyra övertramp fick Thobias Montler till det i sista hoppet och flög 8.38 – nytt svenskt inomhusrekord och VM-silver i Belgrad! Hans tredje raka i mästerskapssammanhang inomhus och första globala medaljen.

– Helt otroligt att ta silver, jag är superglad. Målet var guld, men när Tentoglou hoppade 8.55 i andra så blev det en helt annorlunda tävling, säger Thobias som länge efter tävlingen gick runt i Stark Arena insvept i den blågula flaggan.
Greken hade tävlingens två längsta hopp efter 8.51 i sista. Bronset tog USA:s Marquis Dendy på 8.27.

Lång tävling – många övertramp
Det blev en utdragen tävling eftersom direktfinalen innehöll hela 14 man. Thobias inledde med övertramp följt av 8.13 i andra med nästan hela plankan kvar. Det innebar andra plats bakom OS-mästaren Miltiadis Tentoglou som efter ett hårfint övertrampshopp kring 8.50 i första (8.55 blinkade faktiskt upp på resultattavlan innan det snabbt försvann) flög exakt så långt i andra.
Och i tredje kom den perfekta plankträffen för Thobias – men lampan bredvid gropen visade rött. Thobias protesterade.

Tredje raka mästerskapsmedaljen för Thobias Montler. Foto: Deca Text&Bild


”Försöksperson för ny teknik”

– Det känns som att jag blivit något av en försöksperson för ny teknik. Det var faktiskt samma domare som dömde i längdfinalen på EM i Berlin 2014 med filmsituationen så vi skrattade lite när vi möttes, säger Thobias.
Den gången slutade han fyra efter att ha gjort ett hopp som sannolikt räckt till medalj men där nedslaget inte syntes på filmen.
– Men efter tredje hoppet nu så gick jag in i mig själv, samlade det man stör sig på och gav igen till både konkurrenter och funktionärer.

”En troligt härlig känsla”
Men Thobias fortsatte att trampa över i fjärde och femte omgången och laddade sedan på allt inför sista. Och även om det inte såg ut som någon extrem fullträff att döma av hans reaktion så var det långt. 8.38.
– Att stå där och vänta på resultatet och se 8.38 blinka upp på resultattavlan är en otroligt härlig känsla!
– När jag sänker farten lite så kan jag kontrollera hoppet bättre. Och det gjorde jag nu, men det var absolut inget säkerhetshopp även om det tydligen var tio centimeter kvar på plankan.
Därmed passerade han Sydafrikas Cheswill Johnson (8.14), amerikanerna Jariion Lawson (8.19) och marquis Dendy (8.27) och gick upp på silverplats.

Tredje raka medaljen
Medaljen är Thobias tredje raka silver inomhus efter IEM i Glasgow 2019 och Polen i fjol innan första globala pallplatsen nu kom.
Det är också tredje svenska längdmedaljen för män i inne-VM. Mattias Sunneborn tog den första – silver – i Barcelona 1995 och Michel Tornéus den andra i Polen 2014 (brons).
Thobias hade länge svårt att vara stabil på plankan och gjorde många övertramp, som i junior-EM i Eskilstuna 2015 då han slutade fyra. Men han har utvecklats till en fullfjädrad världsklasshoppare och det ska bli väldigt spännande att följa honom i VM och EM i sommar.

/Jonas Hedman

Resultaten

Mer från inne-VM i Belgrad:
Carl Bengtström imponerade stort – är i VM-final på 400 m
Fanny Roos hittills bästa – fyra i VM-finalen
Antiklimax – Claudia Payton diskvalificerad
Lysande lopp av Andreas Kramer – är i sin första VM-final
Carl Bengtström näst snabbast i 400 m-försöken
Fullträff av Payton på 60 m – nära det 44 år gamla svenska rekordet
”Försöken blir som en final – det handlar om att ge allt”
Nu börjar jakten på det äldsta rekordet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen