45.74 på 400 m innebar både pers och SM-guld för Carl Bengtström. Foto: Deca Text&Bild

SM: Världsklass av Carl Bengtström och Axelina Johansson

Andra dagen av Friidrotts-SM i Uddevalla resulterade i suveräna segrar för Carl Bengström på 400 m (45.74) och Axelina Johanssons i kula (18.97) som båda snuddade vid mästerskapsrekorden. Nya rekord kom när tävlingarna nästan var slut slog då Hässelbys Nora Lindahl slog till med 23.06 från bana 1 i 200 m-försöken och raderade ut Linda Haglunds 45 år gamla mästerskapsrekord med fem hundradelar. Rekordet stod i bara några minuter tills Julia Henriksson noterade 23.03 i heatet efter och även det på bana ett.
Det blev också rafflande 1500 m-finaler där segrarna hette Yolanda Ngarambe respektive Samuel Pihlström. Den senare levererade trots armfraktur för några veckor sedan ett av SM-historiens snabbaste spurtvarv. Lördagen innehöll tio finaler och samtliga är redovisade nedan. Känslosammast var kvinnliga 400 m-finalen där Moa Hjelmer gjorde sitt sista SM och avslutade med brons.

I 1500 m-finalen hade tjejerna bestämt sig för att springa fort och det var Wilma Nielsen som drog första 800 m med 64.6 på första 400 m och 2:13.82 på 800 m. Där avlöstes hon av Yolanda Ngarambe som drog tredje varvet på 69.5 (3:23.4 på 1200 m) med två tjejer i rygg – förutom Wilma även Täbys Vera Sjöberg medan Hanna Hermansson släppt några meter.

Stenhård kamp om 1500 m-guldet mellan turebergarna Yolanda Ngarambe, t h, och Hanna Hermansson med Wilma Nielsen bakom. Foto: Deca Text&Bild


Härlig medaljfight

Men Hanna jobbade sig tillbaka och de var fyra tjejer ihop i sista kurvan men där släppte Vera. På upploppet var det tre tjejer nästan i bredd men de sista 40 meterna lösgjorde sig Yolanda och vann med fyra tiondelar på 4:11.71.
Silvret till Hanna Hermansson på 4:12.14 och bronset till Wilma Nielsen, 4:12.51.
Malin Ewerlöfs 26 år gamla mästerskapsrekord på 4:09.65 lyckades på något märkligt sätt överleva.

Många personliga rekord
Bakom medaljtrion slutade Vera Sjöberg fyra på 4:18.02 före Frederica Richards som med 4:25.35 satte pers. I försöken dagen före satte sju tjejer pers varav fem i det andra heatet efter att Hanna Hermansson dragit hela vägen i perfekt fart.
Där noterade 17-åriga Carmen Cernjul 4:24.43, Thea  Norlund 4:24.52, Hanna Kinane 4:24.73 och 16-åriga Fanny Szalkai 4:26.32 (pers med nio sekunder).

Med 52.6 på sista 400 meterna stod Samuel Pihlström för en av de svettigaste avslutningarna i SM-historien. Foto: Deca Text&Bild


M 1500 m: Avvaktande inledning
Manliga 1500 m-finalen blev inledningsvis en långsam historia där Wilmer Grahn, 17, yngre bror till Jonathan Grahn, drog första varvet på 66.0. Direkt efter övertog Upsalas Jesper Sandberg frontpositionen och höjde farten så att andra varvet gick på 61.8 (2:07.8 på 800 m).
50-talet meter senare tryckte Samuel Pihlström till och fick bara med sig Jonathan och Hässelbys Yohannes Kiflay. Och vid klockringningen tryckte Samuel gasen i botten.

Superspurt av Samuel
Han fick snabbt 10-15 meters lucka till Jonathan och lika mycket före var han i sin tur före Yohannes. Samuel låg på hela varvet runt och nådde målet på 3:45.69 – hela 3,5 sekunder före Jonathan efter fantastiska 52.6 på slutvarvet. Bronset tog Yohannes som höll undan för klungan med en knapp sekund på 3:53.52.
– Det är häftig att vinna här även om jag är från Göteborg. Hälle IF är min klubb och de hör hemma här. Det var blåsigt här och idag sprang jag enbart för segern, säger Samuel.
– Fallet och frakturen på EM påverkade träningen en del men jag har kunnat träna bra några veckor så formen är bra, säger Samuel  som tog sin andra titel på distansen.

”Eviva Espana”
Ingen i solskenet på Rimnersvallen lever i ovisshet om hur ”Eviiva Espana” låter eftersom tävlingsregissör Andreas Thornell valt just den låten för att signalera när det är prisutdelning. Och det är många prisutdelningar.
Detta för att hylla sångerskan Sylvia Vrethammar som är född i Uddevalla och vars största hit är ”Eviva Espana” från 1973.

M 400 m: Näst bästa genom tiderna
Det blåser på Rimnersvallen men det brydde sig inte 400 m-löparna om där Carl Bengström på bana fyra kopplade greppet in i andra kurvan. Främste utmanare var Kasper Kadestål på banan utanför som höll riktigt bra.
Men det var Carl som var allra starkast och vann på lysande 45.74 – personligt rekord med 17 hundradelar och tidernas näst bästa SM-tid. Till Jimisola Laursens 24 år gamla mästerskapsrekord fattades bara sex hundradelar.
Personbästa också för Kasper som med 46.14 förbättrade sig med tre tiondelar. Därmed tog han sig in på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna där han nu är delad tia med Thomas Nikitin vars 46.14 var SM-guldtiden i Eskilstuna 2007. Carl Bengtström förstärkte sin fjärdeplats genom tiderna.
Bronset till 35-årige Nick Ekelund-Arenander som med 46.73 gjorde sin bästa tid på fyra år och satte sitt andra svenska M35-rekord på två dagar.

K 400 m: Stark avslutning gav Jonna första titeln
Sverige-ettan och EM-löparen Örgrytes Lilsa Lilja var favorit och hade bana fyra med spårvägen-trion inom synhåll på banorna utanför – Jonna Claesson, Marie Kimumba och Moa Hjelmer. Moa startade som alltid offensivt men i andra kurvan kom Lisa och ledde in på upploppet.
Men sista 50 meterna kom fjolårets SM-tvåa Jonna riktigt starkt samtidigt som Lisa stumnade och hann ikapp. Men kom hon förbi när han kastade sig över mållinjen?
Svaret var ja. Med 53.49 vann hon med två hundradelar före Lisa med Moa som bronsmedaljör på 53.81.i vad som var hennes sista SM. Fjärdeplatsen tog Marie Kimumba på 54.04 så det blev många standarpoäng till Spårvägen.

”Känslosamt med Moas sista SM”
– 30 meter från mål såg jag att Lisa tappade och jag vet att jag kan avsluta bra efter fjolårets SM. Och vid mållinjen kastade mig och och det räckte, säger Jonna som torkade tårar ideligen i samband med prisutdelningen. Men det berodde varken på skrubbsåren eller att hon tagit sitt första SM-guld.
– Att min träningskompis Moa gör sitt sista SM är det känslosamma. Hon har betytt mycket för min karriär.
Känslosam  var även Moa själv när hon intervjuades nere på banan efter loppet:
– Tack publiken för att ni var här idag och hejade. Det här varit mitt sista 400 m-lopp i SM, sa Moa.
Personbästa satte även sexan Ebba Gustafsson från Mölndal med 54.92. Sex tjejer under 55 sekunder visar på bra SM-bredd.

K Diskus: Femte guldet för Vanessa
I den byiga vinden dominerades diskusfinalen av Hässelbys Vanessa Kamga och Upsalas Caisa-Marie Lindfors där den förstnämndas inledande 59.90 blev segerresultatet. Det blev hennes enda riktiga kast sedan serien avslutats med fyra ogiltiga. I sista landade diskusen kring 60.50 men Vanessa trampade efter en balansakt över.
Segermarginalen till Caisa-Marie blev mindre än metern.
Bronset tog Emma Ljungberg som med 53.02 var en dryg meter före klubbkamraten i Spårvägen, Danielle Persson, som är född och uppväxt i Ljungskile bara 15 km från Uddevalla.

Ingen final för Thea Löfman
I släggkvalet presterade sommarens två svenska rekordslagare och OS-klara Thea Löfman och Rebecka Hallerth svajig kastning. För OS-klara Thea blev det tre kryss och därmed ingen final imorgon söndag. Rebecka inledde med ett kast i buren och släppte i andra iväg släggan redan efter tre svängar. Den landade på 63.51 – tre meter över kvalgränsen och därmed är hon i final. Med det kastade hon längst av alla i kvalet.

M Längd: Sjunde titeln för Thobias
På grund av problem med en hälsena hade Thobias Montler inte tävlat på över en månad men kvalet, som han genomförde med kort ansats, vållade inga problem. Och i finalen på lördagen gjorde han fem hopp där det längsta kom i första omgången och mätte 7.88. Det innebar SM-guld nummer sju. Men segermarginalen till tvåan Joakim Hellbratt blev inte mer än 15 centimeter.
– Det har varit otroligt jobbigt att sitta hemma och se mina vänner tävla så extra skönt att få vara tillbaka nu. Jag hoppade även idag med kort ansats för hälsenan är fortfarande lite irriterad. Men nu fokuserar jag inte på det utan på OS och det var verkligen härligt att få SM-tävla på västkusten inför den här publiken, säger Thobias.
Bronset tog Hammarbys Elias Kapell som med perset 7.62 var en enda centimeter bakom.

M Tiokamp: Suveränt guld för Elliot
Ledningen på drygt 250 poäng från fredagen förvaltade Hässelbys Elliot Duvert på bästa sätt genom att i lördagens första gren 110 m häck sätta pers med 14.69. Han fortsatte med 43.06 i diskus, årsbästat 4.82 i stav och 52.68 i spjut som innebar både grenseger och pers.
Inför avslutande 1500 m hägrade sjutusenåttahundra poäng och Elliot satsade verkligen.

21:a genom tiderna
Ut på sista varvet ledde han med 40 meter och även om han tröttnade samtidigt som Philip Stömne närmade sig så höll han stilen fint in till ännu en grenseger. Med 4:33.05 säkerställde han slutpoängen till 7.813 poäng – pers med hela 207 p och avancemang till 21:a plats på den svenska genom-tiderna-listan.
– Det känns helt otroligt att kunna göra en så här bra tävling efter de fotproblem jag haft. Väldigt kul att tävla här på Rimnersvallen, säger Elliott som nu blev svensk mästare i tiokamp för första gången efter att ha satt pers i fem grenar.
Segermarginalen blev nästan sexhundra poäng till tvåan Andreas Gustafsson, 7.233, medan silvret gick till Malte Fuchs Edberg, 6.792.

K Stav: Första titeln för Sara
Tio tjejer gjorde upp om medaljerna och standarpoängen av vilka fem klarade fyra meter. Ensam om att vara felfri över den höjden var Annika Jönsson som dock rev ut sig på 4.07. Den höjden klarade Beate Pott och Sandra Alvero i första och Clara Billing och Sara Winberg i andra.
Sara övertog sedan ledningen genom att ta 4.14 i första vilket blev guldhoppet sedan Beate var den ende i övrigt som gled över, i tredje. 4.19 blev för högt för båda.
Efter första SM-medaljen i fjol – silver – kom nu första guldet för 20-åriga Sara som i fjol vann junior-EM. Men den stora överraskningen var 16-åriga Beate Pott som förbättrade totalperset i tre omgångar med totalt 21 centimeter till 4.14.

M 110 m häck: Sååå jämnt
Starten blev en lång procedur där killarna kom iväg först i fjärde försöket. Först fick Markus Moberg gult kort och i andra försöket Sidrak Afework innan återstarten i tredje resulterade i grönt. Ingen diskad och i fjärde kom alla iväg.
Anton Levin på femte kom iväg bra men utmanades hårt av spårvägarna Sidrak Afework på trean och Marvin Tay på femman. Men Sidrak slog i näst sista och inte heller Martin fick till inlöpningen optimalt.
Så guldet gick till Anton på 14.29 före Sidrak 14.35 medan bronset gick till starkt avslutande Ludvig All från Täby på perset 14.39. Marin fyra  åtta hundradelar efter.
Guldet var Antons andra, det första kom för sju år sedan.

K 100 m häck: Andra guldet för Lovisa
Storfavoriten Lovisa Karlsson gjorde allt rätt i såväl försök (13.12) som final (13.14) vilket var tider som var fyra respektive sex hundradelar över hennes färska personbästa. Men det blåste lite för mycket för att det skulle vara godkända resultat.
Den som utmanade bäst första halvan var Ymers Julia Wennersten men näst bästa avslutningen hade fjolårets sensationella SM-vinnare Johanna Carlsson från Malmö AI. Hon tog silvret på 13.46 med bronset till Julia på 13.69.
Lovisa vann korta häcken för tre år sedan.
– Jag valde att enbart köra 100 m häck här i Uddevalla efter att ha gjort tre sjukamper under försommaren med bara två veckor mellan varje. Så jag är lite mentalt trött. Nu vilar jag lite och går sedan in i en träningsperiod för att komma tillbaka i slutet på augusti och tävla igen, säger Lovisa.

K Kula: Axelina tre centimeter från rekordet
Startfältet var det bästa någonsin i en kvinnliga SM-final i kula med två OS-klara i form av Fanny Roos och Axelina Johansson plus Sara Lennman som också håller OS-nivå. Efter en trevande start fick Lovisa på 18.70 i tredje och ökade i femte till tangerade årsbästat 18.97 som var blott tre centimeter från Fannys mästerskapsrekord. Det blev guldstöten i en serie som även innehöll stötar på 18.48 och 18.28.
Fanny hade 18.18 i andra och avslutade sedan med 18.57 vilket innebar silver. Det långsta någon någonsin stött i en SM-final utan att ta guld. Bronset till Sara Lennman som med 17.68 för ovanlighetens skull inte nådde över 18 meter.
– Så kul att vinna första SM-guldet och vilket härlig publik. Jag är supertaggad inför OS i augusti vilket jag ser fram mot mycket, säger Axelina.
Fyra slutade ännu inte 19 år fyllda Beatrie Pettersson från Mölndal som är dotter till 65 m-mannen i diskus, Kristian Pettersson. Hon förbättrade sitt en vecka gamla pers med en halvmeter till 15.58 och avancerade därmed från sjunde till andra plats på den svenska F19-listan genom tiderna.

K Sjukamp: Bianca leder i halvtid
När Lovisa Karlsson valde korta häcken flyttades favoritskapet till Bianca Salming som gjorde en bra förstadag. Detta med 14.52 på 100 m häck (två tiondelar från pers), 1.82 i höjd, 14.29 i kula och 26.19 på 200 m. Därmed övernattar hon som ledarinna med 3.503 poäng men tvåan Erika Wärff är bara 46 poäng efter. Detta efter utmärkta 14.01 på häck, 1.70 i höjd, 13.28 och perset 25.08 på 200 m. Trea är Elsa Wållgren på 3.185.
Lördagen var lite blåsig men bjöd i övrigt på sol och 20 grader och helt okej förutsättningar för friidrott.

/Jonas Hedman

Resultat
Fredag
Lördag
Samlade resultat lördag-söndag

Läs allt om fredagens SM-tävlingar i Uddevalla:
Det äldsta rekordet är slaget efter galen spurt

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen