Meraf Bahta sänkte det svenska rekordet med fem sekunder

I Diamond League-galan i Monaco förbättrade Meraf Bahta på fredagskvällen sitt eget svenska rekord på 3000 m till 8:37.50 och slutade nia. Detta i första loppet på en knapp månad.

Meraf Bahta har efter den lysande säsongsinledningen med bland annat personliga rekordet 4:00.59 på 1500 m i Rom i början på juni varit krasslig i omgångar och fredagens tävling var hennes första sedan Lag-EM i Vasa i midsommarhelgen. Hon gick inte med täten i 3000 m-loppet utan tog plats i andraklungan och passerade 1000 m på 2:50.5, 1500 m på ca 4:17.5 och 2000 m på 5:45.5. Målet nådde hon på 8:37.50 och förbättrade därmed sitt eget ett år gamla svenska rekord med 5.5 sekunder.
– Jag är nöjd! Jag har varit sjuk och bara kunnat träna på bra i två veckor så det här var ett fint besked. Nu blir det träning på hög höjd i S:t Moritz. I VM springer jag 1500 m, säger Meraf till TV4.
Resultat 3000 m

Världsårsbästa av Obiri
Vann loppet gjorde Kenyas Hellen Obiri på världsårsbästat 8:23.14 efter att hon stått för en suverän sololöpning sista dryga kilometern och i mål var fem sekunder före tvåan Beatrice Chepkoech. Av de elva första satte nio personligt rekord, förutom Meraf också norskan Karoline Bjerkeli Grøvdal som skuggade svenskan hela vägen in i mål och bara var 0.08 bakom.
Grøvdal förbättrade sitt ett år gamla personbästa noterat i samma tävling 2016 med en knapp sekund till 8:38.58 som tia.

Erika Kinsey delad fyra
Enda övriga svenska i Monaco var Erika Kinsey som slutade delad fyra på blygsamma 1.85. Detta efter att ha tagit 1.80 och 1.85 i första och sedan rivit tre gånger på 1.90.
– Jag har tränat på ett tag nu för att kunna nå en formtopp inför VM. Men idag stämde inte mycket, jag hade ingen timing alls, säger Erika till TV4.
Vann gjorde suveräna världsettan Marija Lasitskene på 2.05 som var hela åtta centimeter före tvåan.
Resultat höjd

Suveränt lopp av Filip Ingebrigtsen
Manliga 1500 m blev ett rasande snabbt lopp som vanns av Kenyas Elijah Manangoi på 3:28.80 före två landsmän. Fyra, bara 0.14 från tredjeplatsen, slutade Norges Filip Ingebrigtsen som med 3:32.48 bara var 0.05 från sitt personliga rekord från Diamond League-finalen i Bryssel i höstas. Han slog bland annat OS-mästaren Matt Centrowitz (nia på 3:34.43) och trefaldige världsmästaren Asbel Kiprop (tolva på 3:34.91).
Det nordiska rekordet lyder på 3:31.17 och innehas av Danmarks Robert Kiplagat Andersen. Tvåa på den nordiska genom-tiderna-listan är Henrik Ingebrigtsen, 3:31.46 från just Monaco för tre år sedan, och trea Filip med sina 3:32.43. Det känns som att han har kapacitet att slå det rekordet.

Bolts avskedsföreställning?
Grenen som tilldrog sig mest uppmärksamhet var 100 m där Usain Bolt i vad som var sista tävlingen före VM vann trots en dålig start. Med 9.95 var han under tio sekunder för första gången i år men var bara 0.03 före USA:s Isiah Young.
400 m-världsrekordhållaren Wayde van Niekerk vann favoritdistansen men han var bara 0.11 före Isaac Makwala. På 800 m imponerade Emmanuel Korir stort genom att vinna med hela 1.3 sekunder på 1:43.10! Var det den nya världsmästaren vi såg? Kvinnliga loppet vanns av Caster Semenya på 1:55.27 men OS-trean Francine Niyonsaba var bara två tiondelar efter. Ännu mindre var segermarginalen för världsrekordhållerskan på 100 m häck, Kendra Harrison. Med 12.51 var hon blott 0.01 före Sharika Nelvis.
En som också stärkte sina kort inför VM var USA:s Evan jager som vann 3000 m hinder med se sekunder på 8:01.29.