Andraplats i Diamond League-finalen 2019 och seger 2021. Nu återstår bara två titlar för Mondo Duplantis och de kan han ta nästa år. Foto: Deca Text&Bild

Mondo bäst i Diamond League-finalen – TRE svenska vinnare

Efter en fantastisk inledning av Diamond League-finalen i Zürich på onsdagen med en första-, en andra- och en tredjeplats resulterade torsdagskvällen i två blågula segrar. Först vann Daniel Ståhl diskus och några timmar senare Mondo Duplantis stav på 6.06. Detta efter att åter ha gjort tre försök på världsrekordhöjden 6.19.

Mondo tog ingångshöjden 5.58 lekande lätt med massor av luft, stod över 5.73 och visade 5.83 enkelt. Den höjde tog samtliga sex hoppare men förutom Mondo var det bara Sam Kendricks som var felfri. 5.93 gick också utan problem för Mondo direkt i första medan Kendricks och 2018 års EM-silvermedaljör Timor Morgunov gjorde det i andra. Så tre man vidare till 5.98.

Världsrekordförsök
På 5.98 rev Mondo för första gången i tävlingen men var säkerheten själv i andra. Morgunov rev tre gångar och Kendricks två och sparade sista till 6.03. Det gick inte och därmed var segern klar för Mondo.
Därefter höjde Mondo till 6.06 och klarade direkt. Därefter en paus innan ribban följdaktligen höjdes till 6.19.
Första försöket var bra men han fick med sig ribban. I andra avbröt han på uppväg.
Efter några minuters vila var stämningen på topp på Letzigrund, det kändes som nästan all publik var kvar trots att stav var den enda som pågick. Allt fokus mot stavhoppskurvan när Mondo gick ut på ansatsbanan och italienaren Gianmarco Tamberi, som strax före vann höjd, klappade igång publiken. Men det sista 6.19-försöket blev inte lyckat och ribban föll en tredje gång.

En fantastisk säsong – två titlar återstår
Mondo är 21 år och är redan olympisk mästare, europamästare utomhus och inomhus, Diamond League-mästare och världsrekordhållare med 6.18. Att det inte blev något världsrekord i år är det inga problem med att ha överseende med. Det är viktigt att spara något till nästa år och då finns chansen att ta de två titlar han saknar – VM-guld inomhus och inomhus.

Nytt stabilt lopp av Lovisa
På 800 m gjorde Lovisa Lindh din första final i Diamond League och gled med fint vid sargen som sista tjej i de tio personer stora fältet. Via 28.2 på 200 m och 58.4 på 400 m varvade hon 1,3 sekunder bakom ledande haren Noélle Yarigo.
Efter 1:29.8 på 600 m tappade Lovisa kontakten de sista 200 meterna och nådde målet som nia på 2:00.84.
Suverän vinnare med tre tiondelar blev OS-tvåan Keely Hodkingson, 19, på 1.57.98.

Tre svenska vinnare i Diamond League-finalen – det har aldrig hänt tidigare.

 

Bästa svenska DL-finalinsatsen någonsin
För två år sedan var de svenska topplaceringarna i Diamond League-final seger för Daniel Ståhl och andraplats för Mondo Duplantis i vad som var den dittills bästa. Årets tvådagarsfinal i Zürich slår allt – tre segrar, en 2:a- och en 3:e-plats! Helt fantastiskt även om de var begränsade startfält med bara sex aktiva i teknikgrenarna.
Det var stort att se tre svenskar vandra ut på innerplan till den paampiga prisutdelningen med alla grenvinnare. Tre svenskar bland världens främsta – Mondo Duplantis, Daniel Ståhl och Thobias Montler.
/Jonas Hedman

Sveriges facit i Diamond League-finalen
Zürich, SUI, 8–9/9 2021

1) Armand Duplantis, 6.06 i stav, Thobias Montler, 8.17 i längd, och Daniel Ståhl, 66.49 diskus
2) Khaddi Sagnia, 6.83 i längd
3) Fanny Roos, 18.75 i kula
5) Simon Pettersson, 63.68
9) Lovisa Lindh, 2:00.84 på 800 m

Resultaten

Läs även:
Suverän finalseger i Diamond League för Daniel Ståhl
Seger för Thobias Montler i Diamond League-finalen
Högintressant Diamond League-final med sju svenskar

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen