Khaddi har fyra riktigt bra tävlingar bakom sig de senaste två veckorna där hon hoppat 6.92, 6.93, 6.81 och 6.76. Hur långt blir det ikväll? Foto: Deca Text&Bild

Högintressant Diamond League-final ”på stan” med Khaddi, Thobias och Fanny

Ikväll inleds Diamond League-finalen i Zürich som är uppdelad på två kvällar där den första avgörs på uppbyggda banor i citykärnan med start 16.55. Där gör Khaddi Sagnia och Thobias Montler i längd och Fanny Roos i kula intressanta starter. Det följs av ett digert finalprogram på klassiska Letzigrund torsdag kväll. Totalt tävlar sju svenskar och SVT och SVT Play såväl onsdag som torsdag kväll.

Det är en nivå som liknar OS-finaler i flera genar när hela finalprogrammet för första gången är samlat i en och samma stad. 32 Wanda Diamond League-vinnare ska utses och förstapriset till var och en är 30.000 dollar plus en trofé. Det är sex tävlande i teknikgrenarna, åtta på distanser upp till 800 m och tio i resterande löpgrenar. Under sommaren har ”Final 3” gällt i längd, tresteg, kula, diskus och spjut men det är borttaget i finalen vilket innebär att alla får sex försök och den som hoppar eller kastar längst vinner oavsett i vilken omgång resultatet uppnåddes.

Bästa årsbästat har Thobias
OS-nian Thobias Montler satte i söndags finnkampsrekord i längd med 8.24 som är det näst längsta han hoppat utomhus. Serien innehöll ytterligare två åttametershopp – 8.15 och 8.09w – så formen verkar det inte vara något fel på. I Zürich ser Sydafrikas Ruswahl Samaai ut att vara den på papperet namnkunnigaste motståndaren med ett personbästa på 8.49, men Thobias har faktiskt med sina 8.27 det bästa årsbästat av de sju.

Bra möjligheter för Khaddi och Fanny
I den kvinnliga längdtävlingen har fyra av Khaddis fem motståndare ett årsbästa i intervallet 6.88–7.00 och mitt i fältet finns Ullevi-hopparen med sitt bara 1,5 vecka unga personbästa på 6.93.
Fanny Roos stötte 18.65 i kula på Stockholms Stadion i lördags och slog då det 32 år gamla finnkampsrekordet. Dagen efter slutade hon trea i Continental Tour-tävlingen i Polen på 18.74. I Zürich kan det bli en väldigt spännande final eftersom samtliga sex har årsbästa samlat inom en halvmeter, 19.26-19.75. Längst av alla har Portugals Auriol Dongmo stött med 19.75 medan Fannys svenska rekord från juni är 19.34.

Som en OS-final
På onsdag kväll kastar Daniel Ståhl och Simon Pettersson diskus där Daniel jagar tredje finalsegern i Diamond League efter vinsterna 2016 och 2019. Riktigt bra startfält där fem av de sex främsta från OS är med, förutom Daniel och Simon även trean Lukas Weisshaidinger samt femman Andrius Gudzius.

Sista världsrekordchansen för Mondo
Mondo Duplantis stavtävling har också ett bra startfält där OS-tvåan Chris Nilsen och dubble världsmästaren Sam Kendricks är två. Mondo har testat världsrekordhöjden 6.19 flera gånger under säsongen och varit nära vid några tillfällen. Nu är det sista chansen för i år att höja den egna noteringen från februari 2020.
Sist ut av svenskarna är Lovisa Lindh som gör årets 21:a lopp på 800 m. Hon har underskridit två minuter vid fyra tillfällen denna säsong, senast i Bryssel i fredags med årsbästat 1:59.49, vilket följdes av finnkampsseger dagen efter. Nu möter hon precis som i Bryssel riktigt bra motstånd och får hon en lika bra resa vid sargen kan det gå fort.
/Jonas Hedman

SVT och SVT Play sänder från 17.30

Svenskarna i Diamond League-finalen i Zürich
Onsdag 8/9
16.55 Fanny Roos, kula
18.00 Thobias Montler och Khaddi Sagnia, längd

Torsdag 9/9
18.20 Daniel Ståhl och Simon Pettersson, diskus
20.21 Armand Duplantis, stav
21.03 Lovisa Lindh, 800 m

Tidsprogam och startlistor

Läs även:
Ny suverän insats av Khaddi
Khaddi 6 cm från svenskt rekord i regn och rusk
Khaddis bästa placering – tvåa i Diamond League
Nia i OS – borde Khaddi ha gått vidare till slutfinalen?

Profiler på friidrottsstatistik.se
Fanny Roos
Khaddi Sagnia
Thobias Montler
Daniel Ståhl
Simon Pettersson
Armand Duplantis
Lovisa Lindh

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen