Riktigt små marginaler i längdfinalen för Khaddi Sagnia som precis som Thobias Montler inte hade dem med sig. Foto: Deca Text&Bild

Khaddi Sagnia nia i OS-finalen – men borde ha gått vidare till slutfinalen?

Längdfinalen i Tokyo tog slut för Khaddia Sagnia efter tre hopp då hon nått 6.67 vilket innebar nionde plats. Men australiensiskan Brooke Stratton såg ut att trampa över i sitt tredje hopp som petade ner Khaddi från sjundeplatsen vilket innebar att hon inte fick göra de tre sista försöken. Svensk protest hjälpte inte.

Khaddi inledde sin OS-debut med 6.58 efter att ha lämnat 15.1 cm på plankan vilket alltså i effektiv hopplängd var 6.73. Det följdes av 6.67 i andra med 19.1 cm kvar på plankan och hon låg då sjua. Inför tredje hade hon petats ner till nionde plats och behövde öka med 13 centimeter för att få hoppa vidare. Men trots en perfekt plankträff där hon lämnade endast 0.6 centimeter kvar på plankan så blev det 6.58.

Svensk protest inlämnad
TV-bilderna visade att Australiens Brooke Stratton var på plastelinan i sitt tredje hopp som mättes till 6.80 vilket således borde ha inneburit röd flagg. Men TV-grafiken visade märkligt nog en marginal på 0.3 cm. En ssvensk protest lämnades snabbt in men när hoppordningen vänts och slutfinalen inleddes så var Khaddi inte med.
I fjärde omgången visade en närbild på plankträffen för Ivana Spanovic en liknande situation där hon såg ut att vara på plastelinan men TV-grafiken sa 0.4 centimeters marginal.
– Supertråkigt att jag inte fick göra de tre sista hoppen. Hoppningen kändes bra även om jag var lite seg. Det är tråkigt om Strattons hopp var övertramp men jag får utgå från att mätningen var korrekt, säger Khaddi till Discoveryplus.

Galet spännande guldkamp
Kampen om guldet blev riktigt spännande med de fyra främsta inom sex centimeter just under sju meter. 2012 års OS-mästarinnan, 34-åriga Brittney Reese, gick upp i ledning i tredje omgången då hon nådde 6.97 och tangerade Ese Brumes resultat från första omgången. Detta eftersom Reese hade bättre andrahopp (6.81).
Amerikanskan fortsatte med 6.87  och 6.95 men blev i sista omgången av med ledningen då regerande världsmästarinnan Malaika Mihambo flög 7.00 trots att hon lämnade 19.5 cm kvar på plankan! Reese hade avgörandet i sin hand i tävlingens sista hopp men 6.84 gjorde att det blev silver. Därmed tog hon sin tredje medalj i sitt fjärde OS där hon sedan 2008 har placeringsraden 4–1–2–2.

Näst bästa sedan London 1948
Khaddis niondeplats är den näst bästa svenska längdplaceringen i OS för kvinnor på 73 år. I Peking 2008 var Carolina Klüft nia på 6.49 men flyttades senare upp till åttonde plats sedan tvåan Tatjana Lebedeva i efterhand diskvalificerats för doping. I London 1948 tog Ann-Britt Leyman brons vilket är Sveriges bästa OS-placering genom tiderna i grenen på damsidan.
/Jonas Hedman

Läs även:
Tufft för Kalle Berglund i OS-försöken
Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Resultat: K Längd final

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen