Angelica Bengtsson första svenska OS-finalisten i stav för damer genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen

Stavkvalet i Tokyo blev en utdragen historia på grund av ett ihållande regn. Men när det var sluthoppat var Angelica Bengtsson klar för sin första OS-final tack vare 4.55. Michaela Meijer stannade på 4.40 vilket inte räckte.

Det var 31 grader varmt på olympiastadion när Angelica gick i kvalet på 4.25 och tog direkt. Efter en rivning på 4.40 tog hon med luft i andra. När fyra (?) tjejer hoppat på 4.55 i ena gruppen så började det regna så mycket att tävlingen tog paus i över en halvtimme.
När hoppandet till slut kom gång rev Angelica första på 4.55 men klarade med luft i andra.

Tävlingen avbröts efter 4.55
Funktionärerna gjorde sannolikt bedömningen att fortsatt hoppning inte var nödvändigt med tanke på de tuffa förhållandena. Det hoppades färdigt på 4.55 och i det läget låg Angelica tolva. Att det inte hoppades vidare resulterade i att de tre som tog 4.55 i sista och låg på 13:e, 14:e respektive 15:e plats också kom med till finalen.

Dubbelt Norden i finalen
Till final gick även finskan Wilma Murto som precis som Angelica tog 4.55 i andra. Däremot missade guldfavoriten och OS-tvåan från Rio, USA:s Sandi Morris, finalen efter att ha brutit staven i första på 4.55. Hon gled ner i lådan på ett liknande sätt som Angelica Bengtsson i Doha-VM 2019. Hon rev när hon fick försöka igen och hade så ont i höften att hon fick avbryta ansatsen i sista försöket och föll ihop i tårar.
Även Michaela Meijer missade finalen efter att ha tagit 4.40 i första men inte fått det att stämma på 4.55. För final krävdes 4.55 i sista och Michaela slutade delad 16:e i sammandraget.
Finalen äger rum på torsdag klockan 12.20 svensk tid.

Sköna finaltårar
Tårar kom även från Angelica men det var av glädje och det var flera av finalisterna som kramade om varandra. I sitt tredje OS lyckades hon äntligen nå final. Angelica gör nu sitt 17:e mästerskap varav det elfte utomhus. I dem har hon gått till final åtta gånger och förutom EM och VM nu alltså också i OS.
Hon är Sveriges första kvinnliga OS-finalist i stav som debuterade som OS-gren 2000.
/Jonas Hedman

Läs även:
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Resultat: K Stav kval

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen