Kalle Berglund slutade tolva i det tredje försöksheatet på 1500 m på 3:49.43 i OS-debuten. Foto: Deca Text&Bild

Tufft för Kalle Berglund i OS-försöken

1500 m-försöken i Tokyo blev inte vad 2019 års VM-nia Kalle Berglund hoppats på och slutade med en 12:e-plats i det tredje försöksheatet på 3:49.43. Han var aldrig med i loppet och var till slut tolv sekunder från en plats i semifinalen.

Kalle har inte haft något bra år med skada i vintras och sedan hälseneproblem i maj och juni i kombination med överträning. På olympiastadion lottades han till det tredje och sista försöksheatet och låg loppet igenom bland de sista på 12-14:e plats efter att ha passerat 400 m på 63.5, 800 m på 2:01.4 och 1200 m på 3:02.2 följt av 47.2 de sista 300 meterna.
3:49.32 räckte till en tolfteplats i ett lopp som vanns av britten Jake Heyward på 3:36.14 som var dagens tredje snabbaste tiden. Totalplacering för Kalle blev 41:a av 44 startande.

Jakob Ingebrigtsen vidare till semi
Snabbast av alla var Belgiens Ismael Debjani med 3:36.00 från det första heatet. Vidare till semi tog sig bland annat Norges Jakob Ingebrigtsen som med 3:36.49 tog sig vidare på placering. Han var enda nordbo som avancerade eftersom hans storebror Filip slutade tia i det första på 3:38.02 – en sekund från att gå vidare.

”Har inte mått bra”
Skadestörningar i kombination med tio dagars sjukdom efter att ha vaccinerats mot Covid-19 i mitten på juni satte sig på den mentala hälsan för Kalle Berglund. I sista loppet före OS – Bauhaus-galan på Stockholms Stadion – bröt han vilket inte gjorde saken bättre.
– Efter det loppet satte vi oss ner och analyserad vad som hänt, vad det berodde på, gjorde alla tester och kom fram till en plan. Jag ville göra ett försök, inte ge upp och gjorde allt jag kunde. Men tyvärr räckte det inte och jag är väldigt ledsen för det, säger Kalle till aftonbladet.se.

Förste svensk på 45 år
Kalle var nu förste manlige svensk på 45 år att tävla på 1500 m i OS. Då 1976 i Montreal hette de svenska representanterna Ulf Högberg och Åke Svenson som liksom Kalle fick nöja sig med ett lopp.
1500 m fortsätter med semifinaler på torsdag eftermiddag svensk tid med bland annat Jakob Ingebrigtsen vars mål är medalj i finalen på söndag.
/Jonas Hedman

Läs även:
Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Resultat: M 1500 m försök

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen