Khaddi Sagnia hoppade längst av alla med 6.92 i Lausanne men blev ändå bara tvåa. Foto: Deca Text&Bild

Khaddis bästa placering – tvåa i Diamond League

På torsdagskvällen arrangerades sommarens nionde Diamond League-gala och bäst av svenskarna lyckades Khaddi Sagnia som slutade tvåa i längd på 6.92 – tangerat personligt rekord och bara sju centimeter från svenskt rekord. Ändå blev hon bara tvåa. Placeringen är hennes bästa hittills i Diamond League. Armand Duplantis slutade fyra i stav på 5.62 och Lovisa Lindh femma på 800 m (2:01.52).

Det var svalt och småblåsigt när Diamond League-seriens andra tävling efter OS arrangerades i Lausanne. Ullevis OS-nia Khaddi Sagnia inledde längdtävlingen med ett kryss följt av 6.67 i andra och lysande 6.92 i +1.0 i tredje. Därmed tog hon inte bara ledningen utan tangerade sitt personliga rekord satt i Zagreb för ett år sedan. Lika långt hoppade hon även inomhus i Glasgow i februari 2018 med vilket hon delar det svenska inomhusrekordet med Carolina Klüft.

Avgörandet i sin hand
Khaddi fortsatte med ogiltigt i fjärde och 5.63 i näst sista och var alltjämt i ledning när det var dags för avgörandet i form av Final 3.
Där inledde trean Jazmin Sayers med 6.43, Ivana Spanovic nådde 6.73 och i tävlingens sista hopp hade Khaddi chansen att avgöra. Hon gjorde en perfekt plankträff men landade på 6.64. Därmed slutade hon tvåa trots att hon hade tävlingens längsta hopp. För ”Final 3” är Diamond League-formatet denna sommar.
6.92 är bara sju centimeter från Erica Johanssons 22 år gamla svenska rekord satt på samma ansatsbana i Lausanne.

Klar för Diamond League-finalen
– Jag är så himla glad över att vara på den här nivån igen. Jag har kämpat mycket efter skadan och operationen i maj och är så tacksam, sa Khaddi till SVT.
– Jag kände att jag behövde hoppa bra för att ta de poängen som behövs för finalen, fortsatte Khaddi.

Nio centimeter från segern
Placeringen är Khaddis bästa hittills i Diamond League eftersom hon tidigare som bäst varit fyra. Det var i säsongsdebuten på Bauhaus-galan i början på juli då hon hoppade 6.72.
Khaddi debuterade på den högsta galanivån redan för tio år sedan då hon som 17-åring fick en inbjudan till Oslo och i dåvarande huvudgrenen slutade åtta på 12.84. Torsdagens tävling var faktiskt hennes blott sjätte i Diamond League.
Och nu är hon klar för sin första DL-final. Den äger rum i Zürich den 8–9 september.

Hög stabil nivå
Khaddi hade en suverän höst i fjol då hon höjde nivån och också toppade med 6.92. Efter IEM-silvret i mars fick hon göra ett mindre ingrepp i knät i början på maj men lyckades ändå kvala in till OS och slutade där nia i finalen på 6.67 – 13 centimeter från att nå slutfinalen där 6.97 krävdes för medalj.
Det ska bli spännande att följa Khaddi under resten av säsongen där förutsättninarna att nå Erica Johanssons 22 år gamla svenska rekord på 6.99 känns goda.

Oväntad förlust för Mondo
Manliga stavfinalen blev ingen höjdare för OS-mästaren Mondo Duplantis som slutade fyra.
Han tog ingångshöjden 5.62 i andra, stod över 5.72 och var högt över ribban i alla tre försöken på 5.82. Men hade inte fart nog och ramlade mer eller mindre ner på ribban samtliga gånger.
– Jag valde fel stav på 5.82. Annars känns formen bra och jag tror att jag kan hoppa högt i kommande tävlingar. Skönt att nästa är redan på lördag i Paris, sa Mondo till SVT.

Fantastisk segerrad
Sedan VM-silvret i Doha i oktober 2019 har Mondo vunnit 18 av 20 tävlingar. De enda förlusterna är regntävlingen i Gateshead i maj i år och torsdagens i Lausanne. Mellan oktober 2019 och maj 2021 vann Mondo 23 raka tävlingar.
Den vann OS-tvåan Chris Nilsen, USA, på 5.82, samma höjd som landsmannen Sam Kendricks som missade OS sedan han kort före spelen testat positivt för Covid.

Lovisa halvsekunden från andraplatsen
Kvinnliga 800 m-loppet hade inte Diamond League-status men resulterade i en stabil insats av Lovisa Lindh. Hon var tätklungan in på upploppet och blev till slut femma på 2:01.52 – mindre än halvsekunden från andraplatsen.
Vann gjorde Storbritanniens Ellie Baker på 2:00.45 med Norge OS-semifinalist Hedda Hynne trea på 2:01.17.
Loppet var Lovisas andra på 800 m sedan Bauhaus-galan i början på juli. I lördags var hon nia i Bern på 2:03.92.

0.11 från 100 m-världsrekordet
Galans höjdpunkt var kvinnliga 100 m-loppet där 35-åriga Shelly-Ann Fraser-Pryce imponerade stort genom att vinna på 10.60 i +1.7. Det var bara elva hundradelar från det 33 år gamla världsrekordet i ett lopp där hon slog landsmanninan och världsettan Elaine Thompson-Herah med fyra hundradelar.
Båda är dubbla OS-vinnare på 100 m och Thompson-Herah noterade så sent som i lördags 10.54 i DL-galan i Eugene.

Ny suverän insats av Jakob Ingebrigtsen
Norske OS-mästarenn på 1500 m, 20-årige Jakob Ingebrigtsen, vann 1 mile i DL-galan i Eugene i lördags och trots tidsomställningen lyckades han vinna igen i Lausanne. Denna gång på 3000 m där han på upploppet spurtade förbi Etiopiens Berihu Aregawi till seger med tre tiondelar på 7:33.06.
Jakobs nordiska rekord är 7:27.05 från Rom förra hösten vilket bara är fyra tiondelar från europarekordet.

Tung dag för Karsten Warholm
OS-vinnaren på 400 m häck, Karsten Warholm, var ute efter det 34 år gamla europarekordet på 400 m slätt – 44.33 noterat 1987.
Men ingen lyckades ta sig under 45 sekunder denna kväll och Karsten slutade fyra på 45.51. Vann gjorde Wilbert London på 45.17. Karstens personliga rekord är 44.87 noterat 2017 vilket gör honom till tvåa genom tiderna i Norden bakom Johan Wissmans 44.56.
Närmast för den svenska eliten väntar Friidrotts-SM i Borås fredag-söndag som SVT sänder.
/Jonas Hedman

Resultat Lausanne

Biografier på friidrottsstatistik.se
Khaddi Sagnia
Armand Duplantis
Lovisa Lindh

Läs mer:
Khaddi nia i OS-finalen
OS-guld för Armand Duplantis – nära världsrekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen