Sjunde tävlingen över 65 meter för Nik. Foto: Deca Text&Bild

Intervju med Niklas Arrhenius som klarade VM-kvalgränsen

Vid tävlingar hemma i Orem, Utah, i tisdags kastade Niklas Arrhenius hela 65.01 och överträffade därmed VM-kvalgränsen till London. Här berättar han om tävlingen och hur hans vardag som heltidsarbetande trebarnsfar ser ut. Se filmklipp från kastet längst ner på sidan.

Niklas blev nu andre svensk att klara VM-kvalgränsen 65.00 då han i sin sjätte tävling för våren vann på 65.01.
– Jag är jättenöjd med resultatet! Det var en ojämn men bärande motvind som kom omväxlande från vänster och mitt i sektorn. Så jag justerade min startposition till vänster för att dra så mycket nytta av vinden som möjligt, säger Niklas som efter att ha ökat i de fyra första omgångarna avstod de två sista kasten.
Serien: 62.67, 63.90, 64.23 och 65.01.
Resultatet placerar honom på 14:e plats i världsstatistiken där Daniel Ståhl är tvåa med 68.36 och Upsalas Simon Pettersson 16:e med 64.77. Niklas personliga rekord är 66.22 från 2011 men han var inte långt ifrån att slå det i fjol då han kastade 66.02. Totalt har han gjort sju tävlingar över 65 meter och detta var hans sjätte bästa.

”Inte mycket tid för träning”
Niklas har gjort halvdussinet tävlingar så här långt i år och alla över 61 meter där 63.97 för en knapp månad sedan var tidigare årsbästat. Resultaten ska ses mot att han jobbar heltid som kasttränare på Brigham Young University i Provo, Utah, och att han har tre barn med det fjärde på väg.
– Det finns inte så mycket tid för träning. Jag försöker köra två lyftpass och två kastpass varje vecka och det har fungerat bra i vinter, säger Niklas.
Att det skulle bli långt kom inte som någon jätteöverraskning eftersom kroppen inte känts bra i de tävlingar han gjort tidigare.
– Jag var väldigt trött i de två första tävlingarna där jag gjorde 61 meter eftersom jag coachat hela dagen. När jag gjorde 63.97 så var vinden den hittills bästa men jag kände fortfarande av allt coachande och resande.

Missade tävling p g a sjukdom
Niklas hade tänkt göra ytterligare en tävling, OXY Invitational i Little Rock, Kalifornien, i början på april men kände sig sjuk och valde att avstå.
– Det var en väldigt bra vind i den tävlingen och jag tänkte att det var min chans att göra ett bra resultat. Därför var det desto skönare att få till det i tisdags.
Han bestämde sig för att vila helat söndag-måndag för att vara lätt i kroppen och det fungerade.
– Men det kändes ändå inte superbra fysiskt även om det var stor skillnad mot att ha gått runt och coachat en hel dag.
– Jag har gjort några tekniska förändringar till i år och det i kombination med att jag hållit på så länge är nog anledningen till att jag kan hålla den här nivån.

Hårt om VM-platserna
Niklas har sju SM-guld i diskus och lika många i kula. Bara två har fler diskustitlar – Ricky Bruch med elva och Oscar Zallhagen med tio. Den senaste tog Niklas 2013 och det har faktiskt inte blivit medalj sedan dess vilket säger en del om den höga nivå som svensk manlig diskus håller.
Det kan faktiskt bli så att det inte räcker att klara VM-kvalgränsen 65.00 för att ta en av de tre platserna till London. Två har i nuläget klarat kvalgränsen medan Simon Pettersson bara har 23 centimeter kvar. För OS-finalisten Axel Härstedt är årsbästat i nuläget 63.90. Daniel, Simon och Axel tävlar i Halle på lördag och då finns nya möjligheter att kasta längre.
Niklas kommer som vanligt till Sverige och tävlar i sommar. Preliminärt 10 juni-2 juli och sedan till SM i Helsingborg i slutet på augusti. Blir han uttagen till VM kommer han tillbaka i slutet på juli.
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilket kast av Simon Pettersson – snuddade vid VM-kvalgränsen
Stabil tredjeplats för Ståhl i Shanghai – slog OS-mästaren
Mäktigt kast av Ståhl – snuddade vid världsårsbästat

Den svenska årsbästalistan i diskus per den 17/5
68.36  Daniel Ståhl, Spårvägens FK (2:a i världsstatistiken)
65.01  Niklas Arrhenius, Spårvägens FK (14:e i världsstatistiken)
64.77  Simon Pettersson, Upsala IF (pers) (16:e i världsstatistiken)
63.90  Axel Härstedt, Malmö AI (22:a i världsstatistiken)
58.09  Viktor Gardenkrans, Malmö AI (pers)
57.95  Jakob Gardenkrans, Malmö AI (pers)
57.50  Leif Arrhenius, Spårvägens FK

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen