Foto: Deca Text&Bild

Nytt fantastiskt släggresultat av Ragnar Carlsson

I Världsungdomsspelen i Göteborg slog Faluns Ragnar Carlsson, 16, till med hela 83.17 med 5 kg-släggan i P17-klassen – en förbättring av hans egen Sverige-bästa-notering genom tiderna med 78 centimeter.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet! Men jag är inte direkt överraskad för det har blivit långt på träning sista tiden. Jag kan kasta ännu längre om jag får till det bättre tekniskt. Det här var långt ifrån ett perfekt kast, säger Ragnar.
83.17 är det längsta kastet någonsin i slägga av en svensk oavsett redskapsvikt. Tore Gustavssons svenska seniorrekord är 80.14.
Förra sommaren tog Ragnar brons på ungdoms-EM och förbättrade senare Sverige-bästa-noteringen till 75.82 i ungdomsfinnkampen. En notering han ökat på fyra gånger i år.

Näst bäst i världen
Med 83.17 förstärkte hans sin andraplats på världsårsbästalistan som toppas av Ukrainas Myhajlo Kokhan med 84.24. Eftersom Sverige inte är med i ungdoms-VM så har Ragnar istället kvalat in till junior-EM för 19-åringar där han med 6 kg-redskapet kastat 73.46 i år.
– Men där det blir tufft. Det finns två killar som gjort över 81 meter och några på höga 70.

Tävlar med tre olika släggor
Med seniorsläggan (7.26 kg) har Ragnar kastat 66.60 så en plats i Finnkampen är inte långt borta. Men hur går det att kombinera tävlandet med tre olika släggor?
– Förvånansvärt bra. Den lätta ger explosivitet men den räcker inte för seniorsläggan, fast jag vet att jag kan bättre än 66.60, säger Ragnar.
Direkt efter släggtävlingen åkte Ragnar till Ullevi för att stöta kula som han vann på 16.06. Sedan följde prisutdelning, plakett för tävlingsrekordet 83.19 och applåder från publiken. Imorgon söndag kastar Ragnar slägga i Bottnarydskastet.

Tilde avbröt längdtävlingen
Falkenbergs Tilde Johansson skapade rubrike förra året när hon 15 år ung hoppade hela 6.50 i längd, ett resultat som placerar henne tia på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer. Den här gången avbröt hon sitt första finalhopp, nådde 5.88 i andra och strök sig sedan, men resultatet räckte till seger.
– Jag har en överansträngd muskel i rumpan och chansar inte. Det är nog inget allvarligt men det känns i avstampet. Fast det går bra att springa så jag räknar med att ställa upp på häck imorgon, säger Tilde.
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen