Jakob Ingebrigtsen förbättrade Steve Crams 38 år gamla euyroparekord på 1 mile. Foto: Deca Text&Bild

Nytt lysande 1500 m-lopp av Jakob Ingebrigtsen – Almgren bröt

Säsongens sjätte Diamond League-gala ägde rum i Lausanne där Jakob Ingebrigtsen åter var säkerheten själv när han vann 1500 m. Denna gång på 3:28.72 som var mindre än sekunden från hans färska europarekord. Andreas Almgren bröt 5000 m-loppet två varv från mål. Desto gladare var Finland som tog två andraplatser.

Jakob Ingebrigtsen gjorde allt rätt i 1500 m-loppet och följde bakom de två farthållarna på 56.3 på 400 m följt av 1:52.0 på 800 m. Där klev siste haren av och Jakob fortsatte själv med bibehållen fart, 56.25 på tredje varvet, och hade sedan 40.5 sista 300 m fram till seger med åtta tiondelar på 3:28.72.

Etiopiskt rekord
Bakom krigade färske hindervärldsrekordhållaren Lamecha Girma och britten Josh Kerr om andraplatsen som gick till den förstnämnde på etiopiska rekordet 3:29.51.
Jakob tog nu sin tredje raka Diamond League-seger på 1500 m den här säsongen och visar att han kommer att bli riktigt svårslagen på VM i Budapest i augusti.

Rekordsnabba första 3000 av Andreas
På 5000 m var fart beställd för 12:55, det vill säga kilometrar på 2:35, vilket skulle vara perfekt för Andreas Almgren som så snöpligt föll i Florens Diamond League för en månad sedan då han var på väg mot svenskt rekord och en tid under 13 minuter.
Nu gick det ännu fortare och Andreas spände bågen. Via 2:36.6 på 1000 m och 5:11.1 på 2000 m låg han tre sekunder före Florens-schemat. Och när han passerade 3000 m på 7:46.3 så var han hela fem sekunder före. Han låg kring 8-9 plats men strax efter stack en sextett ifrån och Andreas tog plats i andraklungan tillsammans med två andra.

Bröt två varv från mål
Och det gick rasande fort längst fram med kilometrar på 2:32 medan orken tröt för Andreas i andraklungan. Faktiskt så mycket att han bröt två varv från mål.
– Kroppen samarbetade inte som jag ville idag. Jag hade knappt styrfart med två varv kvar och när jag kände att jag inte kunde öka på slutet, utan snarare skulle tappa, så valde jag att inte ta ut allt med tanke på 3000 m-loppet på Bauhaus-galan på söndag, sa Andreas till SVT.
– Men jag har inget riktigt svar på varför det kändes så dåligt idag.
Men ingen skadekänning utan enbart en dagsform som inte var på topp vilket trots allt är positivt för framtiden med tanke på hans skadehistorik.

Nytt världsårsbästa
Vann gjorde Berihu Aregawi som drog de sista två kilometerna men ändå var starkast i spurten mot världsrekordhållaren Joshua Cheptegei och vann med en dryg sekund på 12:40.45. Det är nytt världsårsbästa och bara fem sekunder från världsrekordet.
Bäste nordbo blev Norges Magnus Tuv Myhre, 23, som nia på 13:17.79 vilket var åtta sekunder från sitt två veckor gamla personbästa.

Dubbla andraplatser för Finland
Förra helgen slog Sverige Finland med en halv poäng i Lag-EM i Polen, men på fredagskvällen var det klar fördel Finland med två andra- och en fjärdeplats. På kvinnliga 400 m häck var Viivi Lehikoinen bara 17 hundradelar från sitt tre veckor gamla finska rekord då hon sprang i mål som tvåa på 54.67. Vann gjorde den fantastiska Femke Bol på 52.76.

Sååå nära seger för Wilma
Och lite senare nådde regerande europamästarinnan i stav, Wilma Murto, samma placering genom att sätta årsbästa med 4.77. Hon var ytterst nära att vinna eftersom OS-mästarinnan Katie Moon klarade 4.82 i sista försöket över en ribba som var ordentligt i gungning.
I spjut fick Oliver Helander på 83.50 i fjärde omgången vilket räckte till fjärde plats i en tävling som vanns av OS-mästaren Neeraj Chopra på 87.66. Tvåan Julian Weber var bara 63 centimeter bakom.

Bahamas-seger i längd
I längd vill de inte släppa för Thobias Montler vars försök att tävla sig i form efter vårens skadeproblem inte gått som planerat. Han slutade nu åtta på 7.75 i en tävling som vanns av sensationen LaQuan Nairn, 26, från Bahamas på 8.11, bara elva centimeter från pers. Denne besegrad självaste Miltiadis Tentoglou med fyra centimeter.
Nästa anhalt på Diamond League-touren är Bauhaus-galan på Stockholms Stadion på söndag eftermiddag.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen