Bland täcken, badleksaker, grillar och utemöbler kommer Richard Kilty under lördagen att krypa ner i startblocken för att springa 60 m i BAUHAUS varuhus. Foto: Jonas Hedman

Richard Kilty och Odain Rose möts på 60 m i BAUHAUS-galan Indoor imorgon

Favorit till att sätta hallrekord på 60 meter i BAUHAUS byggvaruhus i Bromma under lördagen är brittiske världs- och europamästaren Richard Kilty. Han har gjort 6.49 på den kortaste sprinterdistansen och möter bland annat Odain Rose som representerat Sverige i de fyra senaste inomhusmästerskapen. Det kommer att bli en häftig tävling där publiken kommer riktigt nära löparbanan! Se även filmklippet längst ner på sidan.

Presskonferensen ägde rum där löparbanorna läggs ut fredag eftermiddag och kväll, bara en stenkast från den mixade zonen där journalister träffar de aktiva efter tävlingarna. Den är placerad på konstgräset där robotgräsklipparna demonstreras. En annorlunda miljö som sagt!
Man kan redan nu konstatera att vinnaren av BAUHAUS-galan Indoor sätter hallrekord, däremot blir det svårare att sätta banrekord eftersom det lyder på 6.51, innehas av kanadensaren Bruny Surin och noterades 1997 då banorna var placerade i Globen!
– Jag hoppas kunna göra en bra tid för att sedan vara i toppform till inne-EM i Belgrad i mars, säger Richard Kilty.

Höll på att lägga av och ta värvning
Han var ett sprinterunderbarn som 12-13-åring och satte brittiskt rekord för sin åldersklass redan i sin andra tävling. Sedan växte motståndarna ifrån honom och han vann ingenting mellan 18 och 22 års ålder. 
Han lade av helt under sju månader och tänkte ta värning i armén. Men kompisar övertalade honom att fortsätta med friidrotten. Han hittade en ny tränare i januari 2014, amerikanen Rana Reider, och tre månader senare var han världsmästare.
– När jag började tävla vintern 2014 så hade jag 6.61 som personligt rekord. Jag gjorde 6.68 i första loppet och sa till coach Reider att ”vi skippar det här med 60 och satsar på 200 m istället”. Det var min då bästa distans. Men ha sa nej, ”Ge 60 en chans”. Det gick inte bra i andra loppet heller men han stod på sig, säger Richard.

Vändningen
Sedan vände det och Richard gjorde 6.53 i påföljande tävling och på inne-VM i polska Sopot sprang han som en gud. 6.53 i försöken, 6.52 i semin och 6.49 i finalen och seger med 0.02!
– Det var en otrolig känsla att bli världsmästare! Jag kunde inte se någon när jag fällde mig men jag lutade huvudet åt sidan och hade inte riktig koll på andra sidan. Det blev en nervös väntan, jag såg att britter jublade med en flagga på läktaren och så blinkade mitt namn upp överst! Det jag kände då tror jag aldrig något kan toppa. Det var magiskt! säger Richard.
Ett år senare var han favorit inför inne-EM med allt var det innebar av press utifrån. Hur det gick? Han tog guld igen.

Missade inne-VM i Portland
Förra vintern var det inne-VM i Portland men då kom inte Richard till start.
– Jag diskvalificerades för tjuvstart i semifinalen i brittiska mästerskapen och kvalade inte in till laget. Kvaltiden gick ut dagen efter och en vecka senare gjorde jag 6.50. Den tiden hade räckt långt i VM, säger Richard.
Nu siktar han på att försvara sin inne-EM-titel i Belgrad och första steget på vägen dit är BAUHAUS-galan Indoor!

Odain Rose i ny klubbdräkt
Odain Rose har till denna säsong bytt klubb från IFK Umeå till Örebro-baserade Thorengruppen TFC men bor kvar i Falun där han bland annat har Susanna Kallur som träningskompis.
– Det känns kul att få vara med om en historisk tävling för det har ju aldrig arrangerats en friidrottsgala i ett varuhus, säger Odain.
Han kommer till presskonferensen i sällskap med Richard Kilty.
– Det är en kille jag inspireras av! Han har visat att det går att nå den absolut toppen även om vägen dit inte är spikrak, säger Odain.

Flera unga svenska sprinters på gång
Han är Sveriges snabbaste man på 60 m och har EM i Belgrad som mål. Men han känner också att det är många som jagar honom.
– Det finns flera unga svenskar som är på gång. Henrik Larsson, IF Göta, Kasper Kadestål, Öresund till exempel. Redan etablerade är Tom Kling-Baptiste, Huddinge, och Sulayman Bah, Ullevi, som också tillhör de som kan springa fort.
Hur fort Odain springer i sin årsdebut vet vi imorgon strax efter klockan 14 då han och Richard Kilty gör det första av sina två lopp.
/Jonas Hedman

Anm.: Saknades på presskonferensen gjorde Susanna Kallur som varit lite krasslig efter att ha varit hemma och vårdat dottern Majken. Hon kom till Bromma under fredagseftermiddagen och är inställd på att göra två lopp lördag eftermiddag.

Allt om BAUHAUS-galan Indoor

Richard Kilty och Odain Rose på presskonferensen:

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen