Pelle Crona ingick i ÖIS bronslag 1986 som trestegshoppare och 30 år senare som ledare. Foto: Jonas Hedman

Örgryte tillbaka på prispallen efter 30 år

Spårvägen vann manliga Lag-SM-guldet i Norrköping en enda poäng före Hässelby men frågan är om inte trean Örgryte IS var gladast av alla. För i första Lag-SM-starten på över 25 år tangerade de sitt tidigare bästa vilket är ett brons som hemfördes i Göteborg för 30 år sedan! Och det fattades nu bara två poäng till guld efter att man fått tuffast tänkbara start med en nollning i stav.
– Det känns väldigt roligt att ha tagit medalj igen! Men det hade räckt med ett tremetershopp i stav för guld! Det grämer man sig för, men så är det. Vi gick plus i många andra grenar, våra löpare var starka rakt igenom med segrar på 400, 5000 och 3000 m hinder, säger ÖIS-ledaren Pelle Crona.
– Och det är bra att vi har ett mål kvar – att ta guld nästa år!

Brons 1986 och brons 2006
Örgrytes enda tidigare Lag-SM-medalj kom 1986 och det var också brons.
– Vi var arrangör hemma på Slottsskogsvallen och jag blev fyra i tresteg på 15.45 vilket säger en del om standarden på tävlingen. Thomas Eriksson från Tureberg vann på 16.24. Jag var 32 år och i slutet på karriären men taggade till och hade tre hopp över 15.40 och det var överraskande bra. Patrik Sjöberg var med och vann höjd och var tvåa i längd. Han nöjde sig med ett hopp på 2.06 men fick ge sig i längd mot Spårvägens Anders Hoffström – 7.66 mot 7.31, säger Pelle.
– Från den finalen minns jag också 3000 m hinder där vi hade en kille som låg sexa med sexhundra meter kvar men pinade sig till en andraplats på 9:31! Jag tror att han hette Magnus Wennerbeck, säger Pelle.
800 m vanns av Hässelbys Johan Engholm på 1:52.23 som delade segern med MAI:s Gert Möller. I Norrköping vann Johans son Elmar 1500 m! I lagmomentet då 1986 gick totalsegern då som nu till Spårvägen.
– På den tiden hade vi både A- och B-lag och en period också ett damlag i division I. Men sedan tyckte vi inte att vi hade tillräcklig bredd och alla ställde inte upp så vi lade vi ner lagen. För det är viktigt att alla är med om det ska bli något.

Omstart 2013
ÖIS var inte med på ungefär 15 år men efter att stavtränaren Pekka Dahlhöjd gick bort 2013 bestämde man sig efter en ceremoni i Friidrottens Hus för att göra något tillsammans.
– Så vi gjorde seriecomeback i division III Götaland i Habo och vann. Det var lite kul att Malmö AI gjorde comeback samtidigt och var med de fyra första matcherna innan de gav upp. Vi vann sju raka matcher till och med idag och lyckades med målsättningen att ta SM-medalj!
– Lagmatcher är kul och vi var enda lag som åkte hit till Norrköping dagen innan, bodde på hotell och hade lagsamling. Nästa år kommer vi tillbaka och då ska vi ta guld!
/Jonas Hedman

Så gick det i Lag-SM 2016

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen