Medaljtrion i femkamp. Fr v tvåan Amanda Holmberg, vinnaren Lovisa Karlsson och trean Sophie Reid. Foto: Jonas Hedman

Överlägset femkampsguld för Lovisa Karlsson

Högbys Lovisa Karlsson, 22, tog i Örebro på söndagen sitt första SM-guld i mångkamp då hon i överlägsen stil samlade ihop 4.244 poäng. Det tog henne in på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna.

– Jag är väldigt nöjd! Det har varit nervigt hela dagen. I höjd tog jag 1.73 i sista och i längd inledde jag med två övertramp så det har inte varit det där flytet man vill ha. Jag känner mest lättnad över att ha tagit mig igenom allt, säger Lovisa.
Silvret tog Hässelbys Amanda Holmberg (3.720) och bronset Ymers Sophie Reid (3.684).

Kniven på strupen
Lovisa fick en strålande start med 8.29 på 60 m häck – bara 0.05 från det personliga rekordet – och fortsatte med 1.76 i höjd. Därefter personligt rekord i kula med 12.27 följt av två övertramp i längd och 6.05 i sista innan dagen avslutades med 2:28.81 på 800 m.
– I längd var det nervöst. Två ordentliga övertramp så jag flyttade tillbaka 2,5 fot men hade ändå bara halva plankan kvar. Det blev ändå över sex meter även om jag hoppats på mer. Jag har inte hoppat så mycket med full ansats i vinter så det är nog mest att jag är ovan.

Högby tog tre SM-medaljer i Örebro i form av fr v Rasmus Elfgaard (silver), Lovisa Karlsson (guld) och Marcus Nilsson (guld). Bakom Katarina Nilsson och Calle Nilsson som tog Högbys första SM-medaljer 1984 resp 1983. Foto: Jonas Hedman


”Häcktiden var bra”

– Häcken är jag jättenöjd med, allt under 8.30 är bra. I höjd tog jag 1.76 trots att jag var lite sliten i ljumsken, det är mitt bästa resultat på tre år. I kula var det en bra första stöt, pers med 12.27, men det finns mer, säger Lovisa som avslutade med inomhusperset 2:28.81 på 800 m.
Lovisa förbättrade nu sitt tre år gamla personliga rekord med hela 239 poäng till 4.244 vilket gör henne till åtta genom tiderna i Sverige i femkamp. Hon passerade bland annat Martina Salander (4.209) och Åsa Hallström (4.220).

Inspirerande träningsgrupp
Lovisa tränar och studerar i Växjö där hon ingår i en mångkampsgrupp som tränas av Tobias Olsson.
– Vi är ett bra gäng som tränar tillsammans varje dag och vi pushar varandra bra och har verkligen kul, säger Lovisa som studerar beteendevetenskap på Linnéuniversitetet.
SM-guldet var hennes andra efter titeln på 100 m häck i Uppsala 2020 och totalt har hon nu åtta SM-medaljer.
Fyrfaldiga ISM-vinnaren i femkamp Bianca Salming kom aldrig till start på grund av fotproblem.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Lovisa Karlsson
Amanda Holmberg

Läs även:
Äntligen SM-guld för Marcus Nilsson – suverän mångkampsseger

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen