Ragge en dryg meter från final i mästerskapsdebuten. Foto: Deca Text&Bild

Ragnar Carlsson inledde det svenska VM-tävlandet

Friidrotts-VM i Eugene, Oregon, uppe i USA:s nordvästra hörn är igång och första dagen är halva svenska truppen i elden – tio av 22 svenskar. Först ut var Hässelbys mästerskapsdebutant Ragnar Carlsson, 21, som gjorde en okej insats. 73.45 i sista kastet var bara 1,5 meter från en finalplats.

Hayward Field är en arena enbart för friidrott vilket bland annat innebär att kastringen är placerad mitt på gräsplanen i händelsernas centrum. Där gjorde Ragnar Carlsson från Falun mästerskapsdebut på fredagskvällen svensk tid.

Ragnar Carlsson var förste svenske släggkastare i VM på nio år. 2013 var hans tränare Mattias Jons 16:e i kvalet i Moskva. Foto: Deca Text&Bild


Godkänd debut


Första kastet fastnade i vänstra burgaveln, i andra flög släggan 72.26 och i tredje ökade han till 73.45. Det var 3,5 meter från det personliga rekordet och till slut fattades 1.22 meter från att bli en av de tolv finalisterna.
– Trist att missa finalen med så lite, men en okej insats. Jag hade en bra känsla i sista uppvärmningskastet och i första tävlingskastet men spände sedan bort mig lite. Jag behöver träna mer helt enkelt, säger Ragnar som blev 20:e man i kvalet att jämföra med hans ranking som 19:e baserat på årsbästa.

”Häftig känsla”

– Jag har haft lite svårt att få kontinuitet i träningen efter att jag satte mitt pers på 77.00 i slutet på maj. Det har varit många tävlingar och mycket resor, säger Ragnar.
– Men det var en häftig känsla att komma in på arenan. Jag var nervös men kunde hantera det bra tyckte jag och det här gav absolut mersmak för framtiden.

Hayward Field – platsen för de 18:e VM-tävlingarna i friidrott som för första gången arrangeras i USA. Foto: Deca Text&Bild


Har framtiden för sig


Ragnar är en stor talang och redan som 21-åring har han med sina 77.00 bara två svenskar före sig på den svenska genom-tiderna-listan – svenska rekordhållaren Tore Gustafsson (80.14 1989) och Kjell Bystedt (78.64 1988).
Åtta man klarade direktkvalgränsen 77.50 och längst av alla kastade fyrfaldige världsmästaren Pawel Fajdek med 80.09.

Ny medalj för Eivind Henriksen?
Fjolårets sensationella OS-silvermedaljör Eivind Henriksen från Norge visade att han är tillbaka i den fantastiska Tokyo-formen genom att i direkt i första kastet med 78.12 överträffa kvalgränsen. Då för ett år sedan satte han norskt rekord i både kval och final och gjorde det mer än en gång i finalen på väg till 81.58.

Lysande inledning för USA
Största jublet kom när USA-ettan Daniel Haugh i sista omgången nådde 79.34 – mindre än metern från det personliga rekord han satte i de amerikanska mästerskapen för tre veckor sedan på just Hayward Field. Han var nu näst bäst i kvalet.
USA är inte känt som någon släggkastningens stormakt men nu går VM på hemmaplan och då agerar amerikanerna därefter. Otroligt nog tog sig alla tre amerikanerna till final! Det har aldrig hänt tidigare. Att de ens har tre som kvalificerat sig är närmast unikt.

Halvdussinet nordbor

Hela sex nordbor var med i släggkvalets två grupper och Henriksen var ensam om att ta sig vidare. I den första Finlands Tuomas Seppänen (72.81 – tre meter från pers) och Islands Hilmar Örn Jónsson (72.72 – fyra meter från hans isländska rekord).
I andra gruppen nådde Norges Thomas Mardal 72.90 (knappt fyra meter från pers) och Finlands Aaron Kangas 69.69 (nio meter från pers och fem från årsbästa).

/Jonas Hedman

Resultaten

Ragnar Carlssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs mer om Ragnar Carlsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen