Efter ett på grund av skada två månader långt tävlingsuppehåll var Axelina Johansson bara två centimeter från VM-final. Foto: Deca Text&Bild

Sååå nära final för Axelina och Fanny

Tre svenskor var med i kulkvalet på VM i Budapest och det fattades till slut bara två respektive 18 centimeter för Axelina Johansson och Fanny Roos för en finalplats. Sara Lennman satte utomhuspers men var en halvmeter från avancemang.

På VM i Eugene i fjol tog sig både Axelina Johansson och Fanny Roos till final där de blev elva respektive tolva. Då satte Axelina personligt rekord med 18.57 i kvalet. Sedan dessa har hon utvecklats enormt och i år satt svenskt rekord både inomhus (19.30) och utomhus (19.54).
Men en bristning i ena baklåret på träning i slutet på juni resulterade i att hon i VM-kvalet gjorde sin första tävling på två månader.

”Blandade känslor”
I första stöten flög kulan just 18.57 som hon följde upp med två övertramp. 18.57 räckte på VM i fjol till final med minsta möjliga marginal (bättre andrastöt än 13:e tjej) men denna gång fattades två förargliga centimeter.
– Det är blandade känslor. Jag är nöjd med resultatet med tanke på skadan men tråkigt att vara så nära. Men jag har missat för mycket träning och timingen är off, säger Axelina till Cmore.
Hon åker nu tillbaka till Nebraska där hon studerar – skolan har redan börjat – så det blir ingen finnkamp nästa helg.

Inget flyt för Fanny
Fanny Roos, som var OS-sjua 2021, visade fin form inför VM genom att göra över 19 meter i tre av de fyra sista tävlingarna före avresan till Budapest. Men i kvalet stämde det inte och efter serien 17.82, 18.41 och ogiltigt slutade hon på 14:e plats, bara 18 centimeter från final.
– Jag är väldigt besviken. Jag försökte fokusera på en stöt i taget men gjorde några små tekniska missar. Tråkigt eftersom målet var att ta sig till final, säger Fanny till Cmore.
Långt in i tredje och sista omgången såg det ut som att Axelina och Fanny skulle göra upp om den sista finalplatsen men när kinesiskan Song Jiayuan stötte 18.64 i sin tredje och sista stöt så blev det 13:e respektive 14:e plats för svenskorna.

”Jag är jättenöjd”
Glad var däremot tredje blågula deltagaren Sara Lennman som i första stöten skickade iväg kula 18.05 – utomhuspers med en decimeter (inne har hon gjort 18.09). Det räckte till 18:e plats totalt, 54 centimeter från final.
– Jag är jättenöjd med att sätta personligt rekord. Det var mycket nerver innan och jag har haft en ganska motig säsong så jag är nöjd med att göra min bästa. Jag får bra rankingpoäng med mig till nästa år då det är bland annat EM, säger Sara till Cmore.
Direktkvalgränsen var 19.10 som fyra tjejer klarade. Längst stötte Nederländernas Jessica Schilder med 19.59 och för final krävdes 18.59.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Axelina Johansson
Fanny Roos
Sara Lennman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen