Sarah Lahti har på bara fem år gått från ungdomstalang till svensk rekordhållare på 10 000 m. Då 2011 vann hon tre USM-guld i Ystad och intervjuades i tidningen Friidrottaren. Nu är hon en av 16 svenska friidrottare i Rio. Foto: Deca Text&Bild

Sarah Lahti är framme vid det stora målet – OS-start på fredag

Den 12 augusti kl 16.10 gör Sarah Lahti, 21, från Klippan och Hässelby SK OS-debut då hon springer direktfinalen på 10 000 m i Rio. Hon blir första svenska som springer distansen i OS sedan grenen kom med i Söul 1988 och det har faktiskt gått hela 60 år sedan en en svensk överhuvud taget sprang distansen i Olympiska spelen.
– Jag hoppas kunna göra så bra ifrån mig som möjligt och känna mig nöjd efteråt. Vad det innebär får vi se, säger Sarah till Lokaltidningen Lund Staffanstorp. Hon har satt personliga rekord på alla distanser i år från 1500 m till 10 000 m och verkligen tagit ett stort utvecklingskliv.
– Förra sommaren kändes EM som ett bra mål och OS i Rio som en möjlig bonus, men under vintern gick träningen så himla bra att vi förstod att OS var realistiskt. Jag följer en plan och kompletterar löpningen med styrketräning, tidigare var det mer hipp som happ och jag bara körde på, säger Sarah.

Svenskt rekord på 10 000 m
Så sent som den 1 maj debuterade hon på 10 000 m bana i Palo Alto söder om San Francisco vilket slutade med 31:54.87 och en förbättring av Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord med två sekunder. I EM i Amsterdam i början på juli föll Sarah oturligt efter drygt halva loppet, tappade mycket mark men kom tillbaka och plockade fem placeringar fram till en slutlig niondeplats på 32:14.17.
Inför OS-starten har hon förberett sig med ett 3,5 veckor långt höghöjdsläger i St. Moritz och formen är bra. Hon kom till Brasilien förra onsdagen och har acklimatiserat sig under en dryg vecka inför det som komma skall.

Intervjuad i tidningen Friidrottaren 2011
Sarah har alltid varit en stor talang och vann bland annat tre USM-guld i Ystad som 16-åring 2011. Då intervjuades hon i tidningen Friidrottaren och berättade att hon gick Samhällsprogrammet på gymnasiet i Klippan och siktade på att göra under 4:35 på 1500 m och kvalificera sig för junior-EM i terräng påföljande år.
Det lyckades hon med och utvecklingskurvan har verkligen gått stadigt uppåt sedan dess. Men det har inte varit en spikrak väg mot framgångarna utan de senaste åren har innehållet flera motgångar. Bland annat var Sarah skadad en stor del av 2015. Men det är de som har tålamod och tar sig igenom motgångar som har förutsättningar att nå riktigt långt. Det har Sarah Lahti gjort och på fredag tävlar hon mot världens främsta löpare i den största av tävlingar.
/Jonas Hedman

Läs intervjun med Sarah Lahti i tidningen Friidrottaren 2011!

PS Senast en svensk tävlade i OS på 10 000 m var i Melbourne 1956 då Rune Åhlund från IFK Eskilstuna blev nittonde man i direktfinalen på 30:57.0.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen