Axelina Johansson har i vinter satt svenskt inomhusrekord med 19.30. Men det resultatet finns inte i World Athletics statistik. Foto: Deca Text&Bild

Sensationellt svenskt rekord i kula av Axelina Johansson

På lördagskvällen svensk tid gjorde Hässelbys Axelina Johansson, 22, sitt livs kultävling då hon i Lincoln, Nebraska, förbättrade sitt inomhuspers med närmast osannolika 1 meter och sju centimeter till 19.30. Därmed överträffade hon Fanny Roos svenska inomhusrekord med en centimeter.

Tävlingen var Axelinas andra denna inomhussäsong och efter 17.69 i Texas förra helgen kom nu i tur och ordning 17.86, 19.18 och 19.30 följt av x, 18.49 och 17.80.
Det innebar att hon förbättrade sitt ett år gamla inomhuspers med 107 centimeter och totalperset från VM-kvalet i Eugene i somras med 73 centimeter.

Europa-etta
Axelina åstadkom rekordet helt utan motstånd – tvåan Taylor Latimer var nästan tre meter bakom på 16.34 – och gjorde alltså karriärens två klart längsta stötar. Hon är ju sensationellt den europé som stött längst i år vilket gör inne-EM i Istanbul om en månad intressant.
För två år sedan tog Fanny Roos silver i inne-EM då hon satte det förra svenska inomhusrekordet på 19.29. Hon har sedan i somras det svenska utomhusrekordet på 19.42.

Ett av de mest oväntade rekorden
Fanny Roos har fullständigt dominerat svensk kulstötning de senaste åren och har sedan 2017 satt 20 svenska rekord – elva utomhus och nio inomhus, men nu heter den svenska inomhusrekordhållerskan Axelina Johansson.
Det ska bli riktigt kul att följa fortsättningen för supertalangen som fyller 23 år i april.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Axelina Johanssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen