Klar för första globala utomhusfinalen! Foto: Viasat

Sofie Skoog är i OS-final i höjd – klarade 1.94 i första försöket!

Höjdkvalet i Rio blev en härlig framgång för IF Götas Sofie Skoog som tangerade sitt personliga rekord genom att ta 1.94 i första försöken som var lika med kvalhöjden! Därmed är hon klar för OS-final! Erika Kinsey tog sig däremot inte vidare.
Sofie inledde strålande med 1.80 och 1.85 med luft i första försöket. När ribban höjdes till 1.89 blev första misslyckat där hon hoppade rakt in i ribban. Men i andra var hon högt över liksom i första hoppet på 1.92. Men det var många som hoppade bra och det var inte säkert att det skulle räcka så Sofie tog även 1.94 direkt i första och var klart över! Det innebar tangerat totalpers (hon hoppade 1.94 inomhus i vintras) och en förbättring med en centimeter av utomhusperset från Eberstadt för en månad sedan.

”Det kändes sååå bra!”
Det var en strålande glad Sofie Skoog som kom till Viasats Frida Nordstrand i den mixade zonen:
– Hur gôtt som helst! Alla förberedelser har fungerat så bra och jag är så himla glad att det gick bra idag! Jag snubblade i första på 1.89 och blev lite nervös men sedan stämde det väldigt bra hopp på 1.92 och 1.94, säger Sofie Skoog till Viasat.
– Jag känner mig väldigt stark och det är viktigt på de här snabba banorna för att kunna stå emot i upphoppet. Det var många som tog 1.94 idag och inför finalen tror jag att man kan ta medalj om man är ren över 1.96, 1.97 eller 1.98. Jag siktar på en bra placering och tror på en topp-8-placering, säger Sofie.
– Att ha Stefan Holm som tränare betyder så mycket. Han har rutinen som jag inte har och jag kan prata med honom om allting.
Med 1.94 avancerade Sofie en placering på den svenska genom-tiderna-listan utomhus där hon nu är delad femma med Susanne Lorentzon (klarade höjden 1985) och Ebba Jungmark (2011).

Inget avancemang för Kinsey
Erika Kinsey fick precis som Sofie en bra start och var över 1.80 och 1.85 med marginal i första försöken. Men på 1.89 rev hon första där det såg ut som att hon hoppade upp för långt från ribban, andra var bättre men hon fick åter höjden fel och sista var inte nära.
– Kroppen känns jättebra men jag är jättebesviken eftersom jag inte får tajmingen att stämma. Jag har ju inte fått hoppa på några höga höjder i sommar och då är det svårt att klara i ett OS-kval. Men nu kändes kroppen för första gången på länge bra, säger Erika till Visat.

Hög klass på kvaltävlingen
Totalt var det hela 17 tjejer som klarade kvalgränsen 1.94 – sju i första gruppen och tio i den andra. Sex av de tio var felfria  – Levern Spencer, Chaunté Lowe (VM-tvåa bakom Kajsa Bergqvist för elva år sedan), Blanka Vlasic, Ruth Beitia, Inika McPherson och Svetlana Radzivil. Men Sofie Skoog hade bara en rivning på vägen och slutade delad sjua i sammandraget medan det blev en 29:e-plats för Erika.
Bland de som inte gick vidare märks också Finlands Linda Sandblom som tog 1.89 och Norges EM-silvermedaljör från 2012, Tonje Angelsen, som stannade på 1.80.
Final natten mot lördag kl 01.30.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen