Foto: Karl Nilsson

Strålande lopp tog Gunilla Wallengren till 1500 m-final i Paralympics

Gunilla Wallengren, 36, gjorde ett av karriärens snabbast rullstolslopp på 1500 m då hon åkte i mål på 3:30.99 i Paralympics-försöken i Rio sent på tisdagskvällen svensk tid. Tiden var mindre än två sekunder från hennes eget ett år gamla svenska rekord och räckte för att gå till final på tid som sista tjej. Snabbast var amerikanskan Amanda McGrory med 3:22.75 med vilket hon var 0.01 före landsmaninnan Chelsea McClammer.

Gunilla tog silver på distansen i Para-VM 2015 men då saknades tre av de bästa amerikanskorna och man konstaterar också att konkurrensen nu är tuffare. Hon tävlar i klass 54 vilket är den snabbaste rullstolsklassen. På bana delas rullstolsåkarna upp i fyra klasser, 51-54 där klass 54 är de med mest funktion i bål och överkropp. Det vanligaste är att man saknar ett ben.

Tävlar på flera distanser
Gunilla, som representerar Bohus IF Friidrott, är en av Sveriges mest meriterade paraidrottare och har ett VM-silver på 1500 m, 14 EM-medaljer på olika sträckor varav två guld samt 70 SM-titlar. Hon tränas av Pekka Anderman från Borlänge som var svensk elitlöpare på 1980- och 90-talet. I Rio kommer Gunilla att tävla på flera distanser, bland annat 5000 m.
1500 m-finalen avgörs natten till torsdag svensk tid.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Tobias Jonsson ytterst nära Paralympics-medalj i längd
Jeffrey Ige bara halvmetern från medalj i kula

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen