Hässelby-hopparen behövde bara tre hopp för att säkra titeln. Foto: Deca Text&Bild

Suveränt guld för Lisa Gunnarsson i junior-EM!

Hässelbys Lisa Gunnarsson, 17, gjorde allt rätt i stavfinalen i junior-EM i Grosseto på lördagskvällen och vann guldet på med fem centimeter 4.40. Därmed tog hon sitt första mästerskapsseger och också Sveriges första medalj i tävlingarna i Italien.

Det var över 30 grader varmt på Carlo Zecchini-stadion i Grosseto som ligger vid kusten, 18 mil norr om Rom. Temperaturensjönk under kvällen men mot/sidvinden gjorde det inte helt lätt att hoppa. Lisa behövde bara göra ett hopp i kvalet dagen före (4.05) och gick in på 4.15 i finalen som hon tog i första. Redan då var medaljen säkrad eftersom bara två andra tjejer tog den höjden – Storbrittaniens Molly Caudery och finska juniorvärldsrekordhållerskan Wilma Murto (4.71 inomhus 2016).
Finskan kom till Grosseto utan att ha gjort en enda tävling under sommaren på skadeproblem men lyckades ändå ta brons tack vare 4.15 i andra.

Lisa tog Sveriges tredje JEM-medalj i stav genom tiderna. Den första kom redan för 44 år sedan. Foto: Deca Text&Bild

Guldet säkrat efter tre hopp
Lisa stod över 4.25. tog 4.30 direkt och stod över 4.35. Den höjden klarade Caudery som tangerat sitt personliga rekord på 4.25 och sedan förbättrat det till 4.30 och 4.35. Lisa gled över 4.40 och där rev Caudery och Murto (som sparat två hopp från 4.25). Finskan var därmed borta och ribban höjdes till 4.45.
Det hade nu börjat blåsa mer och brittiskan rev sitt enda kvarvarande så var segern klar för Lisa! Hon rev också och sparade sina två sista till 4.58 – en centimeter över Angelica Bengtssons mästerskapsrekord från Tallinn 2011. Det gick inte denna gång men Lisa kunde glädja sig åt karriärens hittills största framgång!

Sjätte mästerskapet
Lisa kom till Grosseto som favorit efter att ha klarat 4.50 eller högre vid fyra tillfällen under sommaren. Bara en tjej i startfältet hade hoppat högre än 4.33 och det var Tjeckiens Amalie Svabikova med 4.50. Men hon mäktade bara med 4.05 denna dag och slutade delad femma.
Lisa gjorde nu sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap efter och efter femteplats i junior-EM i Eskilstuna 2015, silver i europeiska ungdoms-OS i Tbilisi samma år och sjundeplats i fjolårets junior-VM kom nu första guldet! Redan förra sommaren gjorde hon seniormästerskapsdebut i EM i Amsterdam (ut i kvalet) och var i vintras sexa på inomhus-EM i Belgrad.
Eftersom det bara är 18 år hon fyller den 20 augusti så kan hon vara med på junior-VM nästa år och U23EM både 2019 (i Gävle) och 2021 så många fler medaljchanser väntar!

Tredje stavvinnaren från Hässelby
Medaljen var Sveriges tredje i stav i junior-EM genom tiderna. Den första tog Orients Roger Thorstensson i västtyska Duisburg 1973 (delad brons på 4.65) och så Angelica Bengtssons guld i Tallinn 2011 på gällande mästerskapsrekordet 4.57.
Hässelby har verkligen haft fina framgångar i kvinnliga stav och vid sidan av Angelica Bengtssons sex juniormedaljer har Elienor Werner ett guld från ungdoms-VM 2015 och så nu Lisas JEM-titel!
Resultat stavfinalen i Grosseto

Med 13.54 på 110 m häck var Max Hrelja inte långt från medalj. Foto: Deca Text&Bild

Max Hrelja snuddade vid medalj
Vid sidan av Lisas guld tog Sverige två fjärdeplatser på lördagen. På 110 m häck var Linköpings Max Hrelja snabbast av alla i båda försök (13.68) och semifinal (13.5). I finalen gjorde han åter ett bra lopp och rusade i mål på 13.54 vilket innebar en fjärdeplats – hans hittills bästa placering efter att ha blivit femma i ungdoms-VM för två år sedan.
Till medalj fattades bara 0.06 i en final där schweiziske favoriten Jason Joseph (årsbästa 13.25) höll för favorittrycket och vann med 0.07 på 13.41 före britten Robert Sakala och spanjoren Luis Salort som båda hade 13.48.
Max har tre gånger i sommar varit under tretton och en halv med 13.46 som bäst men lyckades inte riktigt nå den tiden i finalen. I ungdoms-VM 2015 var han femma – 0.02 från brons och 0.03 från guld. Men flera tävlingar återstår och då finns chans nya chanser att slå Philip Nossmys svenska juniorrekord på 13.39 från 2000. Max har ju också rätt ålder för att kunna vara med i U23EM i Gävle 2019.
Resultat 110 m häck

Ullevis Suldan Hassan var uppe och drog ett tag i den långsamma 5000 m-finalen. Foto: Deca Text&Bild

Bra 5000 m-lopp av Suldan
Fjärdeplats blev det också för Suldan Hassan i direktfinalen på 5000 m där han med 14:51.76 var 4.5 sekunder från bronset. Det blev ett taktiklopp med 3:02 på första kilometern och 3:14 på den andra innan farten höjdes och Norges Jakob Ingebrigtsen vann till synes enkelt med tre sekunder på 14:41.67.
Suldan gjorde nu sitt tredje junior/ungdomsmästerskap och efter detta var hans klart bästa insats hittills efter tiondeplats på 3000 m i ungdoms-VM 2015 och 14:e på 5000 i junior-VM förra året.
Resultat 5000 m

Ingebrigtsens tuffa program
2.5 timme före finalen sprang 17-årige Jakob Ingebrigtsen 1500 m-finalen där han också var favorit. Men ett fall 340 meter från mål gjorde att han ”bara” blev åtta, två sekunder från guldet. Söndag kväll har han chans att ta sitt andra guld i finalen på 3000 m hinder som innehåller två svenskar, Lidingös Simon Sundström och Sävedalens Leo Magnusson.
Resultat JEM lördag
/Jonas Hedman

Läs även:
Sveriges kvinnliga stavmedaljörer i senior- och juniormästerskap
I medaljdatabasen kan du söka bland Sveriges samtliga 474 mästerskapsmedaljer under 121 år

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021