Det ett år gamla personliga rekordet på 60 m förbättrades med 0.02. Foto: Deca Text&Bild

Suveränt lopp av Claudia Payton – tvåa genom tiderna

Ullevis Claudia Payton, 23, fick till ett riktigt bra lopp på 60 m i World Indoor Tour Silver-galan i Lodz på fredagskvällen. 7.24 är nytt personligt rekord och för upp henne till andra plats genom tiderna i Sverige bakom Linda Haglund.

– Jag är jätteglad över tiden men inte helt nöjd med loppet. Toppfarten blev inte riktigt som planerat efter att vi tittat på videoanalysen så den ska jag jobba vidare med, säger Claudia som hade med sig sin tränare Anders ”Palmas” Palmqvist till Polen.

Covid för andra gången
För några veckor sedan fick hon Covid för andra gången – just före årets första internationella lopp i Ostrava – och fick ställa in. Men det var som tur var en mild variant och årets första tävlingsresa ut i Europa gick istället till polska Lodz. Claudia satte svenskt årsbästa med 7.33 i försöken och slutade sedan trea i finalen på 7.24. Den bästa svenska tiden på distansen sedan Susanna Kallur gjorde just 7.24 i IEM-semifinalen i Birmingham 2007.
Tiden innebar också att Claudia förbättrade Lena Berntssons (2008), Khaddi Sagnias (2021) och sitt eget distriktsrekord för Göteborg med två hundradelar.

”Snabba tider i kroppen”
– Jag har känt att jag har haft snabba tider i kroppen men blivit osäker efter Covid-19 som jag fick för lite drygt två veckor sedan. Men jag har en tendens att kunna tagga till lite extra när jag får springa mot bra motstånd och det lyckades idag, säger Claudia som för ett år sedan gick till IEM-final på 60 m i just Polen.

Bara Linda är snabbare
Endast Linda Haglund har sprungit snabbare av svenskar – 7.13 för 44 år sedan vilket hon upprepade tre år senare – så Claudia är nu delad tvåa genom tiderna i Sverige. Vann i Polen gjorde Polens Ewa Swoboda som redan i försöken förbättrade sitt eget sex år gamla nationsrekord med 0.03 till 7.04. Därefter åstadkom hon suveräna 7.00 i finalen vilket innebar en segermarginal på hela 19 hundradelar till tvåan Zaynab Dosso.
Claudia klarade nu även IVM-kvalgränsen till Belgrad i mars som lyder på 7.30.

/Jonas Hedman

Resultaten

Claudia Paytons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen