Sarah efter rekordloppet på 10 000 m i Palo Alto. Foto: Ulf Friberg

Svenskt rekord på 10 000 m av Sarah Lahti!

I sin debut på distansen gjorde Hässelby-löparen ett bragdbetonat lopp i Palo Alto, Kalifornien, på måndagsmorgonen svensk tid då hon efter 16:08 halvvägs sololöpte de sista 3200 m och sedan ökade farten! Andra halvan sprang hon på 15:47 och avslutade med 71.4 på sista varvet och nådde målet på 31:54.87 – 2.3 sekunder under Midde Hamrins 25 år gamla svenska rekord satt i Finnkampen i Helsingfors 1990.
Loppet vann Sarah med 16 sekunder och underskred EM-kvalgränsen till Amsterdam med hela 1:25 minuter. Tiden är mindre än fem sekunder från OS-kvalgränsen.
Efter att bland annat ha satt personbästa på 10 km väg med 32:58 förra våren var hon skadad hela sommaren men sedan i höstas har träningen och utvecklingen gått spikrakt för Sarah. Hon satte svenskt rekord på 1 mile i Globen i februari och var med 4:11 på 1500 m i VM-försöken inomhus i Portland bara sekunden från final. Sedan noterade hon 15:38 på 5 km väg i Carlsbad, Kalifornien, för en månad sedan. Milloppet är Sarahs klart bästa prestation hittills i vad som alltså var hennes debut på 10 000 m bana!

”Sista 3 km imponerade mycket!”
Landslagsledaren Ulf Friberg om Sarah Lahtis svenska rekord på 10 000 m: ”Riktigt bra sprunget där framför allt sista 3 km imponerade då hon ensam höjde tempot”.
Sarah vann B-finalen med 16 sekunder och underskred IAAF:s OS-kvalgräns 32:15 med 20 sekunder men missade SOK:s med fem.
Loppet startade kl 23 på kvällen och då hade temperaturen sjunkit från drygt 25 på dagen då det var ganska blåsigt till bara 15 grader vilket var idealiskt för 25 varv. Landslagsledaren Ulf Friberg var på plats och gladdes med Sarah:
– Hon låg trea-fyra fram till 7200 meter då hon gick loss och sprang resten av loppet själv. Riktigt bra avslutning med sex av de sista sju varven på 75 sekunder där det bara diffade en halvsekund. Slutrundan gick på 71, säger Ulf.

Andra halvan sprang Sarah på 15:47.8 (skulle ge 11:e plats på den svenska genom-tiderna-listan på 5000 m), sista 3000 meterna på 9:25.9 och slutkilometern på 3:08.1. Hon ville helst springa A-finalen och var lite besviken att inte få göra det men Ulf ser fördelar med att det inte blev så.
– Det var ganska trångt där och det gick fort i början. Nu hade Sarah 3:12 på första kilometern och 3:11 på andra så blev bra fart direkt även i B-finalen där hon kunde springa avslappnat. Det var ju debut för henne och då är det bra att kunna jobba sig in i loppet, fortsätter Ulf.

A-finalen vann Kenyas Irene Chepetai på 31:15.38 med norskan Karoline Bjerkeli Grøvdal som femma på 31:37.91 i vad som var hennes debut på sträckan och alltså OS-kval med marginal. Det för upp henne till tredje plats på den norska genom-tiderna-listan bakom Ingrid Kristiansens 30:13.74 (1986, då världsrekord)) och Susanne Wigenes 30:32.36 (EM-guldtiden i Göteborg 2006). Sarahs tid hade räckt till 14:e plats av 31 fullföljande i A-finalen.

Nu kommer Sarah att ta det lugnt ett tag, nästa lopp blir 5000 m i Hengelo den 22 maj.
– Vi får se om 31:54 kan räcka för att bli uttagen till OS. Sarah underskred i alla fall EM-gränsen men tanken är i nuläget att springa 5000 m i Amsterdam. Men vi får se, vilken distans det blir beror bl a på hur det går när tävlingarna sätter igång, avslutar Ulf som fyllde i den svenska rekordanmälan direkt efter loppet. /Jonas Hedman

10 000 m 31:54.87 (6:14)
Sarahs sista 7.5 varv från 7000 m (sprang solo från 7200 m): 75.5, 75.5, 75.5, 75.2, 76.1, 76.2, 75.3, 36.6. Sista 3000 m på 9:25.9 och slutkilometern på 3:08.1. Halvorna: 16:07.1/15:47.8.
Tack till Ulf Friberg för mellantiderna.