4:23.68 på 1 mile inomhus är en prestation i klass med det bästa Yolanda Ngarambe gjort (4:03.43 på 1500 m utomhus). Foto: Deca Text&Bild

Tre svenska rekord denna söndag – och ett förlorat svenskt världsrekord

Det blev en rekordrik söndag som började med en brutal sänkning av det svenska halvmaratonrekordet när Andreas Almgren noterade 59:23 i Barcelona på förmiddagen, fortsatte med svenskt inomhusrekord på 200 m av Julia Henriksson i norska Bærum och slutade med att Yolanda satte rekord på 1 mile i New York kl 20.45. Men däremellan blev Susanna Kallur efter 16 år och en dag av med sitt världsrekord på 60 m häck.

Det var en oförglömlig kväll i Karlsruhe den 10 februari 2008 som Susanne Kallur med häckdjävulen på ena axeln rusade i mål på 7.68 – nytt inomhusvärldsrekord. Det stod sig ända till söndagskvällen då Bahamas Devynne Charlton sprang en hundradel snabbare i Millrose Games i New York.
”16 år och en dag fick mitt världsrekord stå sig. Tacksam och glad för att jag fått vara med om det,” skriver Sanna på  Instagram.

Rekordkross av Ngarambe
I samma tävling sprang Turebergs Yolanda Ngarambe 1 mile (1609 m) och gjorde sitt livs lopp. Efter 2:11.0 som 800 m-passering fortsatte Yolanda att plocka placeringar och höll hela vägen in till en slutlig fjärdeplats på 4:23.68.
Därmed förbättrade hon sitt eget fem år gamla svenska inomhusrekord med otroliga nästan fem sekunder!
Jämn fart är ofta nyckeln till bra tider och så även denna gång för Yolanda sprang de fyra 440 yards-avsnitten på 65.5, 66.3, 65.9 och 66.1. Vann loppet gjorde Elle St. Pierre på amerikanska rekordet 4:16.41.

Trea genom tiderna som mellantid
Passertiden på 1500 m var 4:06.10 – innepers med fyra sekunder – och avancemang till tredje plats på distansen på den svenska genom-tiderna-listan. Noterbart är också att det ner till Abeba Aregawis åtta år gamla svenska utomhusrekord inte fattades mer än sex tiondelar.

Andra tappade världsrekordet
Det är inte bara Susanna Kallur som förlorat sitt världsrekord denna vinter utan även Kajsa Bergqvist blev av med sitt inomhusvärldsrekord när World Athletics gjorde om sina världsrekordlistor. De tog efter nyår nämligen bort benämningen inomhusrekord och kallar nu grenarna short track på rundbanelopp (200-5000 m) medan det i teknikgrenarna och 60 slätt och 60 häck finns endast ett rekord. Och i kvinnliga höjd är det enligt WA:s sätt att se det 2.09 utomhus.
De blågula världsrekord som återstår är Mondo Duplantis 6.23 i stav och juniorvärldsrekordet av samma kille plus Carolina Klüfts j-världsrekord i sjukamp.

/Jonas Hedman

Läs mer:
Svensk dubbelseger i Nordenkampen – svenskt rekord på 200 m
Makalöst lopp av Andreas Almgren – så nära segern och europarekordet
Sista tävlingen är alltid speciell – en reflektion över Susanna Kallurs karriär
En fantastisk friidrottskarriär tar slut om en vecka – Susanna Kallur tackar för sig

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen