Dubbla silvermedaljer på 400 m häck i Tallinn tack vare Oskar Edlund och Moa Granat. Foto: Karin Olsson Westergren

U20-EM: Två silver på tio minuter

Avslutningsdagen av U20-EM i Tallinn blev ett medaljregn med dubbla silver på 400 m häck genom Täbys Oskar Edlund och Vallentunas Maja Granat inom loppet av tio minuter. Däremellan satte Örgrytes Gabriel Wallmark svenskt juniorrekord i tresteg med 16.39 vilket visade sig bli guldhoppet.

Mästerskapsdebutanten Moa Granat har ännu inte fyllt 17 år men genomförde försök och semifinal på 400 m häck som om hon gjort det många gånger. Kontrollerade förstaplatser på 58.79 respektive 57.86.
Finalen på söndagen innehöll hela fyra nordbor – en norska, en danska och två svenskor där den andra var IF Götas Hanna Karlsson.

Stenhård öppning av Rooth
Norges Andrea Rooth gjorde redan i fjol 56.95 och öppnade stenhårt i finalen och ledde med fem meter in på upploppet. Moa låg tvåa hela vägen och plockade in någon meter på upploppet men var aldrig nära guldet.
Men ett strålande silver på 57.94 – bara fyra tiondelar från hennes fem veckor gamla personliga rekord är en strålande mästerskapsdebut.

Blågult även på fjärde plats
Bronset tog Danmarks Martha Rasmussen på 58.30 och så blev det blågult på fjärde plats. Detta tack vare Hanna Karlsson som med 59.02 bara var halvsekunden från sitt personbästa från semifinalen som gör henne till nia genom tiderna i Sverige i F19-klassen. Och  på bana ett. Det blev alltså nordiskt på de fyra första platserna!

Från Covid till medalj
Oskar Edlund tog guld på europeiska ungdoms-OS i Georgien för två år sedan och chockade i fjol med att slå Sverige-ettan Carl Bengström i SM-finalen i Uppsala där han med 50.15 satte svenskt juniorrekord.
Men före jul drabbades han av Covid, ställde in inomhussäsongen för att komma ikapp träningsmässigt och sedan blev det bara ett lopp före avresan till Tallinn.

Akçam chocköppnade
Efter kontrollerade 51.00 i försöken i fredags och 51.32 i semifinalen igår – tvåa i båda loppen – så var det på söndagseftermiddagen dags för final för Oskar och där chocköppnade Greklands Berke Akçam. Han hade banan innanför Oskar och var uppe svensken redan efter två häckar.
Täby-löparen såg ut att bli lite stressad men höll ändå ihop det bra och tog silvret på 51.15. Akçam vann på 50.70 medan bronset togs av Kroatiens Dominik Skorjanc på 51.78.
Så bara några tio minuter efter Moa Granats silver på 400 m häck kom ett nytt på herrsidan! Namn som Sven Nylander, Ann-Louise Skoglund, Niklas Wallenlind och Monica Westén förknippar vi med mästerskapsmedaljer 30-40 år bakåt i tiden. Kanske är vi nu på väg mot en ny storhetstid på långa häcken.
/Jonas Hedman

Resultat
F19 400 m häck
P19 400 m häck

Läs även: Guld för Gabriel Wallmark – slog Christian Olssons rekord

Biografier på friidrottsstatistik.se
Moa Granat
Hanna Karlsson
Oskar Edlund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen