På lördag eftermiddag möts de för första och kanske enda gången – Susanna Kallur och Amanda Hansson. Foto: Deca Text&Bild

Unikt möte i Finnkampen – Susanna Kallur mot framtidens häcklöpare

När Susanna Kallur, 35, kliver ner i startblocken på 100 m häck i Tammerfors på lördag eftermiddag gör hon sin första finnkamp på nio år. Då i Göteborg 2007 vann hon på det ännu gällande finnkampsrekordet 12.80. Nu kommer hon att möta en medtävlare som är mindre än hälften så gammal och som inte ens var född när Sanna finnkampsdebuterade för 18 år sedan – nämligen 16-åriga Amanda Hansson från Hässelby.

Amanda tävlar normalt på de åtta centimeter lägre 76 cm-häckarna men gjorde på SM i Sollentuna i helgen debut på 84 cm-häckarna vilket slutade med silver på 13.64 då Sanna nöjde sig med 100 m slätt. Tiden är den näst bästa som noterats av en svensk F17-tjej, snabbare har bara Sanna själv sprungit med 13.48 från 1998. Det var i hennes finnkampsdebut i Helsingfors då hon vann med en hundradel före Finlands Manuela Bosco.
På lördag möts Sanna och Amanda för första gången med Spårvägens Elin Westerlund, 26, mellan sig.

Trea i världsstatistiken
Amanda har i sommar noterat 13.26 på 76 cm-häckarna vilket är Sverige-bästa genom tiderna för F17 och placerar henne trea i världsstatistiken. På ungdoms-EM i Georgien i juli slutade hon femma och har även gjort så bra resultat som 11.87 på 100 m och 6.12 i längd.
I fjol var Amanda tvåa på 100 m häck i ungdomsfinnkampen och kommer till helgen att dubblera genom att springa korta häcken både i seniorkampen (lördag eftermiddag) och u-kampen (söndag förmiddag). Dubblerar gör även Susanna Kallur som en timme efter häckloppet på lördag springer 100 slätt (17.10 respektive 18.10). Detta i vad som blir hennes 19:e landskamp utomhus.

Äldst och yngst i finnkampslagen
Sanna är näst äldst i det kvinnliga laget med sina 35 år – äldst är två år äldre Louise Wiker som springer 10 000 m. Inkluderar man männen har 75:an Oscar Janson uppnått högst ålder med sina 41 år. Han vann SM-titeln i Sollentuna den gångna helgen och blev då den äldste SM-vinnaren i grenen genom tiderna.
Yngst är Amanda Hansson med sina 16 år och 320 dagar. Bara två månader yngre än klubbkamraten Lisa Gunnarsson som fyllde 17 för två veckor sedan och nu gör sin andra seniorfinnkamp. Precis som i fjol kommer hon att hoppa stav i både senior- och ungdomskampen.
/Jonas Hedman

Läs även artikeln Amanda går i Susanna Kallurs fotspår

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen