Första världsrekordet inomhus för Håkan Eriksson. Foto: Västerås FK

Håkans kamp mot klockan slutade med världsrekord

Malungs Håkan Eriksson, 60, gjorde en lysande insats när han i Västerås på fredagskvällen sololöpte 3000 m på 9:40.12. De sista varven blev en kamp mot klockan men med härligt publikstöd lyckades han slå M60-världsrekordet med en dryg sekund.

– Det var makalöst! Vilken stämning, jag är faktiskt rörd! I somras tänkte jag att det där inomhusvärldsrekordet borde jag kunna slå. Men det har varit segt på träningen i höst och jag visste inte vad jag skulle tro när startskottet gick, säger Håkan.
Han valde han att springa i 55-årsklassen för att det skulle bli färre varvningar men redan efter två varv lämnade han övriga bakom sig så han fick inte mycket draghjälp.

Tuff mjölksyra på slutet
De två första kilometerna gick på 3:10 och då räckte det med 3:20 på sista för att nå rekordet.
– Men de två sista varven fick jag ordentligt med mjölksyra och framför allt på sista kände jag hur sekunderna rann iväg. Det var bland det värsta jag varit med om i mjölksyraväg, säger Håkan och ler.

Små marginaler
Klockan stannade på 9:40.12 och därmed förbättrade Håkan irländaren Thomas Hughes 1,5 år gamla M60-världsrekord med 1.12 sekunder.
Som tack för prestationen fick Håkan en övernattning på Scandic av arrangerande Västerås FK.
Håkan är ny i 60-årsklassen i år och gjorde i augusti 4:27.24 på 1500 m – nytt europarekord – och bara tre sekunder från världsrekordet. En vecka senare underskred han rekordet på 1 mile med fyra sekunder då han gjorde 4:47.69 i Östersund vilket dock ännu inte godkänts. Nu kom första rekordnoteringen inomhus.

VM-medaljör i orientering
Håkan är mest känd som orienterare där främsta meriten är ett VM-silver i sprint från 2004 plus silver och brons i stafett.
– Kroppen tillåter inte så många mil i veckan längre, det blir runt sju, men en även en del annan träning som cykling. Men jag kör några hårda intervallpass varje vecka.
Veteran-SM fortsätter under lördagen och söndagen och Håkan är anmäld även på 800 och 1500 m.

/Jonas Hedman   

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen