Feben Tewelde tränas sedan början av juni av förre förbundskaptenen Erik Wiger. Foto: Jonas Hedman

Feben Tewelde – Hälsinge-spjutkastare som siktar långt

OS i all ära men årets stora mål är för betydligt fler friidrottare är JSM och Friidrotts-SM och till den kategorin hör Järvsö IF:s JSM-vinnare i spjut, Feben Tewelde, 19. Hon har inte haft det lätt tränings- och tävlingsmässigt det senaste året och också varit utan tränare en period. Men sedan början av juni hjälper förre förbundskaptenen Erik Wiger henne med teknikträningen på Älvvallen i Ljusdal.

Feben har rötterna i Eritrea men bor sedan länge med föräldrar och syskon i Ljusdal. Hon har tränat friidrott i Järvsö IF sedan hon var elva år under ledning av Olle Arvidsson och på meritlistan finns såväl USM-medaljer i mångkamp. Numera är det dock spjut som gäller och där har hon tagit JSM-medalj de två senaste åren. Feben var med i Nordiska juniorlandskampen 2019 och satte i Landslagsutmaningen i Söderhamn i fjol sitt gällande personliga rekord med 45.23. Årets stora mål är JSM i Linköping i slutet på augusti.
– Jag vann F19-klassen 2019 och tog silver i fjol och i år är målet medalj i K22-klassen. Går det bra på JSM så hoppas jag kunna vara med på Friidrotts-SM i Borås, säger Feben.

Få träningskamrater
Det är inte helt lätt att bedriva en friidrottssatsning i Järvsö IF eftersom hon i princip är ensam elitsatsande på junior- och seniorsidan. Det är också långa avstånd för att kunna tävla.
– Pandemin har gjort att det blivit få tävlingar det senaste året och problem med en armbåge har också bidragit till det, säger Feben som bara gjort en tävling så här långt i år – 42.14 i Söderhamn dagarna före Midsommar. Närmast väntar DM i Bollnäs i början på augusti.
Hon är en tävlingsmänniska och sina tre bästa tävlingar har hon gjort i landslagsdräkt eller i JSM.

Comeback för Erik Wiger
Sedan tränaren Olle Arvidsson, 86, av åldersskäl avslutade tränarsysslan i fjol har Feben tränat en hel del själv. Olle föreslog att hon skulle kontakta friidrottsprofilen Erik Wiger i Järvsö IF och så blev det.
– Jag ringde upp Erik och han sa ja. Jag är jätteglad att få ha Erik som tränare, hans stöd känns jättebra.
Erik var hinderlöpare på 1960-talet och landslagstränare för medel-långdistans på 1970-talet då han bland annat coachade Anders Gärderud till OS-guld på 3000 m hinder i Montreal 1976. Men Erik har tränarkunskaper om friidrottens alla grenar och efter ett helt liv i friidrottens tjänst gjorde han comeback som tränare trots att han fyllde 80 i mitten på juli.
– Feben är målinriktad och positiv så det är bara kul att hjälpa henne, säger Erik som är på Älvvallen tre dagar i veckan.

Låst idrottsplats
Älvvallen har allvädersbanor och är fullt utrustad med allt som behövs på en idrottsplats gällande redskap. Tidigare tränade även veteranvärldsmästaren Axel Fernaeus då och då samtidigt som Feben men han gick bort på försommaren 92 år gammal. Numera är det ofta bara Feben och Erik på träningen men den här torsdagen dök även veteranfriidrottarna Stig-Arne ”Stickan” Mattsson (yngst i M70 i år) och Karin Olsson (K55) samt friidrottsfantasten Jan-Åke ”Jonte” Engström upp.
– Det vore bra om vi kunde bli en träningsgrupp, säger Erik efter att ha instruerat alla i kula.
Älvvallen är låst men Feben är en av få som har nycklar och då passar ibland veteranfriidrottarna på att komma för att kunna träna. Tidigare fanns ett hål i staketet där det gick att ta sig in men det är nu lagat. I Ljusdals IF finns i nuläget ingen friidrottsverksamhet och någon spontanfriidrott är inte möjlig eftersom idrottsplatsen märkligt nog är låst.

Studier och friidrottssatsning
Vid sidan av de tre teknikpassen varje vecka kör Feben tre styrkepass på egen hand. Men det senaste året har inte varit lätt.
– Pandemin har ställt till det en hel del. Normalt tränar vi i friidrottshallen i Bollnäs vintertid men där fick vi inte komma in i vintras. Så istället för att kasta spjut i nät har jag kastat boll på gymmet.
Civilt jobbar hon heltid som montör på ett företag i Delsbo.
– Det fungerar bra att kombinera med elitsatsningen och jag har en förstående arbetsgivare. På sikt vill jag utbilda mig till sjukgymnast och hoppas kunna kombinera det med friidrottssatsningen. Det blir kanske i Göteborg eller Uppsala eller där det finns andra att träna med.
/Jonas Hedman

Feben Teweldes biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen