Meraf Bahta mot klockan, Sarah Lahti och Charlotta Fougberg på Stockholms Stadion 18 juni. Foto: Deca Text&Bild

Upplagt för svenskt rekord på BAUHAUS-galan – Bahta, Lahti och Fougberg!

Svensk löpning har aldrig varit bättre. Under det senaste året har Sarah Lahti och Meraf Bahta slagit elva svenska rekord. Nu möts de för första gången sedan Sarahs genombrott. Distansen är 3000 meter och kryddas av Charlotta Fougberg. Platsen är Stockholms Stadion, söndag 18 juni, under BAUHAUS-galan.

3000 meter har lyfts in i huvudprogrammet på BAUHAUS-galan och det finns goda skäl till det. Meraf Bahta är bäst i världen i år på 10 000 meter. Hon slog sitt sjunde svenska rekord på ett år när hon vann en gala i Kalifornien den förra helgen. Sarah Lahti står för fyra förbättringar varav den senaste var på halvmaraton i mars. En distans som hon debuterade på och rekordet kom trots att hon var skadad under hösten och början på vintern. Spännvidden på Sarahs och Merafs repertoar är imponerande. Rekorden har satts från en mile (1609 meter) till halvmarathon (21.1 kilometer).

En distans som passar alla tre
3000 meter borde vara en gyllene korsväg där de dessutom stöter på ytterligare en svensk rekordinnehavare, Charlotta Fougberg, som är Sveriges bästa på distansen med hinder. Ullevilöparen var även i final på Inomhus-EM:s 3000 meter i vintras.Det är också den distans som alla tre möttes på senast. Det var vintern 2014, på Inomhus-SM på Merafs och Charlottas hemmaplan, Göteborg. Då vann Meraf Bahta på 9:09. Nu har alla sänkt sina rekord en bra bit under nio minuter. Sara Wedlunds klassiska rekord på 8:48 har dragits ner till 8:43 av Meraf.

Minns Sara-febern på 90-talet
Wedlund orsakade en sådan uppståndelse när hon slog igenom i mitten på 90-talet att man talade om ”Sara-febern”. Nu ges chansen till en kombinerad Sarah-Meraf-feber på Stadion, söndag den 18 juni.
– Meraf kan springa på 8:35 till 8:40, tror hennes tränare Ulf Friberg. Det är väldigt sällsynt med sådana tider av europeiskor de senaste åren.
– Det ska bli jättekul att tävla på BAUHAUS-galan! Jag vill ha en hög utgångsfart och kommer att hänga med så länge jag kan, är Sarahs kommentar. Hon begår sin säsongsdebut på arena i helgen, då hon springer 1500 meter i Holland, där hon bor.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen