Foto: Deca Text&Bild

Bästa säsongsöppningen någonsin för Michel Tornéus

Med 8.04 i en tävling Karibien på lördagen fick IEM-tvåan Michel Tornéus en riktigt bra start på säsongen. Det är faktiskt hans bästa säsongsöppning någonsin!

För nio veckor sedan tog Michel IEM-silver i Belgrad på 8.08 och på lördagen hoppade han nästan lika långt i vad som var en smygpremiär. Tävlingen ägde rum på den franska delen av ön Saint-Martin som ligger i östra Karibien, ungefär 200 mil sydöst om Florida där Michel tillbringar sin mesta tid sedan i höstas där han tränar med den amerikanske tränaren Loren Seagrave.
– Det är alltid kul att hoppa över åtta meter! Det var första gången sedan inne-EM som jag hoppade med full ansats och det strulade en del i de första tre omgångarna så jag fick korrigera på väg fram mot plankan, säger Michel.
– Kommunikationen med Seagrave blir bättre och bättre. Nu ser jag fram mot att komma hem och förbereda mig för sommaren.

Tog ledningen i tredje omgången
Michel ökade i nästan varje hopp och 8.04 kom i sista omgången i en medvind av 1.2 m/s. Han tog ledningen med 7.87 i tredje hoppet och i sista hände allt, då ökade de tre främsta. Vann gjorde Kubas Juan Miguel Echevarría tack vare 8.19 i sista sjätte hoppet och trea var Jamaicas Damar Forbes, 7.98.
Michels serie: 7.57, 7.72, 7.87, x, 7.83w och 8.04/+1.2 vilket innebar tangerat svenskt årsbästa eftersom Malmö AI:s Thobias Nilsson Montler hoppade lika långt den i början på april. Till VM-kvalgränsen till London fattades dock 11 centimeter eftersom den är 8.15.

Tredje 8-meterspremiären
Säsongsöppningen är Michels bästa någonsin utomhus. Den tidigare bästa är 8.00 2010/8.00w 2012. Inomhus har han dock öppnat med 8.14 som bäst vilket var i Globen 2014. Nästa längdtävling blir Lag-SM-kvalet på Sätra IP den 25 maj där han ska hjälpa sin klubb Hammarby IF att nå lag-SM-finalen.
– Det blir mitt första kval sedan 2011 då jag sprang 100m. Jag ser fram emot att pusha gänget att prestera bra resultat och ha kul samtidigt! Hammarby är en av Sveriges största klubbar och vi hör definitivt hemma i högsta ligan, säger Michel till hammarbyfriidrott.se.
Därefter väntar en tävling i Innsbruck den 2 juni.
/Jonas Hedman

Ps Apropå ön Saint-Martin. Öns totala yta är bara 87 kvadratkilometer och den är därmed världens minsta befolkade territorium som är delat mellan två nationer (Frankrike och Nederländerna).

Läs även:
Thobias Nilsson Montler överträffade drömgränsen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen