Jättepers av Zion Eriksson som med 20.93 sprang tre tiondelar snabbar än vad han gjort som bäst utomhus. Foto: Deca Text&Bild

”Vad är det som händer!? Vilken chock!” – Zion Eriksson näst snabbast genom tiderna

Det blev en fartfylld inledning av Quality Hotel Games i Växjö på fredagskvällen då Faluns Zion Eriksson, 20, i årsdebuten rusade 200 m på 20.93. En tid som bara en enda svensk överträffat genom alla tider inomhus.

– Jag är chockad! Träningen har visserligen gått bra hela hösten och min tränare Torbjörn Eriksson pratade om att 21.30 skulle kunna vara möjligt. Men 20.93? Det trodde jag aldrig, säger Zion.
– Jag har inte tävlat inomhus på 200 m på fyra år och på vägen hem fick jag veta att jag även överträffat Torbjörns inomhuspers 21.02 från 1996, samma år som han tog EM-brons i Globen. Vad är det som händer, helt sjukt, säger Zion.

Hög frekvens
Han hade den fördelaktiga bana sex i Telekonsult arena och fick till ett riktigt bra lopp.
– Jag kände att det var hög frekvens när jag kom ner på bortre långsidan och förstod att det jag snabbt. Egentligen trivs jag bäst på bana fem där jag har någon att gå på. Är man längst ut så springer man helt i blindo men det stämde bra hela vägen nu. Men jag kunde aldrig tro att det skulle gå så fort.

Fjärde svensk under 21 sekunder på 200 m inomhus. Foto: Deca Text&Bild


Krossade det personliga rekordet

20.93 innebar seger i loppet med över två sekunder (!), inomhuspers med 1.8 sekunder (!) och totalpers med hela 35 hundradelar eftersom hans bästa utomhustid är 21.28 från 2020. Zion blev nu fjärde svensk under 21 sekunder på 200 m inomhus där Johan Wissman har det svenska inomhusrekordet på 20.65 från 2004. De andra två är Johan Engberg och Tom Kling-Baptiste som både gjort 20.95 (2002 resp 2018).

Samma moderklubb som Mondo
Zion är uppväxt i Avesta i södra Dalarna där han började i IK Stål som också var Mondo Duplantis första klubb. När verksamheten minskade började han tävla för Täby IS och pendlade två gånger i veckan till förorten norr om Stockholm. 2018 började han på friidrottsgymnasiet i Falun där han bor sedan dess och sedan i höstas också representerar Falu IK.
– Torbjörn Eriksson är grengruppsansvarig i sprint och har kontor i hallen så jag har sett honom många gånger. Men det var inte förrän i våras som han blev min tränare strax innan jag gick ut gymnasiet.

Coachen nerpetad
Torbjörn var själv på plats i Växjö och konstaterade att han nu petats ner till sjätte plats på den svenska genom-tiderna-listan.
– Men jag gläds verkligen med Zion. Tiden kom som en chock för mig också. Jag trodde att han kanske skulle kunna göra 21.20 den här inomhussäsongen, säger Torbjörn.

Sparrade mot fotbollsspelare
Friidrottshallen i Falun där Zion tränar har bara två banor runt och snäva kurvor vilket i praktiken gör att det inte går att spring fort där. Därför åker han då och då till Omegahallen i Gävle och tränar. Härom veckan när han var där var det en fotbollsspelare som ville utmana honom på 150 meter.
– Han fick ganska många meters försprång och jag tänkte att det här blir svårt. Men jag var ikapp honom redan innan halva kurvan och insåg att det gick rätt fort. Loppet filmades och när jag såg det så insåg jag vilken hög frekvens det ändå var.

Dubblar distansen
Zion har ett väldigt fint löpsteg och under Torbjörn Erikssons ledning har det blivit ännu bättre.
– Jag gillar 100 meter bäst men har på 60 m fått en del problem med baksidorna. Så i vinter är det fokus på långsprint och om två veckor debuterar jag faktiskt på 400 m i Göteborg.
Det är en spännande sprintervinter vi har framför oss!

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Den svenska genom-tiderna-listan inomhus

Zion Eriksson biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen