8.49, 8.62, 8.65 och 8.61. Luvo Manyongas längdtävlingar denna vår och försommar är extremt bra.

Var går gränsen för Luvo Manyonga?

Stadionrekordet i längd i Stockholm är 8.58 och fyller 20 år i sommar. Men det kan mycket väl komma att slås på BAUHAUS-galan den 18 juni och anledningen stavas Luvo Manyonga. Med 8.65 har han gjort det längsta hoppet på åtta år och det är flera som tror att han kan hoppa betydligt längre än så. En av dem är Michel Tornéus:
– Manyonga är den som kommer att ta Mike Powells världsrekord, intygar en imponerad Tornéus.

Michel har nyss kommit hem från sin nya träningsmiljö i USA. Om 18 dagar jagar han sin första Diamond League-seger. BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion har tagit fram världens bästa längdhoppare som motstånd. Britten Greg Rutherford som vunnit såväl OS som VM och EM hamnar i skymundan av Sydafrikas Luvo Manyonga. Han slog igenom som 17-åring och var bara åtta centimeter från VM-medalj innan han fyllde 20. Men sedan försvann Manyonga i ett missbruk av metamfetamin som också ledde till en 18 månader lång dopingavstängning.

Tre gånger 8.60+ inom två månader
Sex år senare hoppar sydafrikanen stadigt över 8.60, en nivå ingen har hållit på 2010-talet. Det är tre decimeter kvar till Mike Powells världsrekord. Det hände bara tre gånger att Powell hoppade längre än 8.65 som Manyonga nådde i april.
– Manyonga är den som kommer att ta Powells världsrekord, intygar en imponerad Michel Tornéus.
– BAUHAUS-galan på hemmaplan och VM i London är de tävlingar som jag satsar mest på, tillägger Michel inför avresan till Innsbruck där han tävlar i morgon fredag.

Fem man med pers över 8.40
Till BAUHAUS-galan kommer också Manyongas landsman Rushwal Samaii, som hoppade 8.49 i samma tävling, australiensaren Fabrice Lapierre med tre VM-medaljer och inte minst comebackande Andreas Otterling. Han knep bronset när Michel Tornéus vann Inomhus-EM för två år sedan.
Andreas var i sitt livs form och vann XL-galan i Globen i vintras och drabbades av en stressfraktur i foten. I förra veckan kom han tillbaka efter 15 månaders rehab och hoppade direkt 7.95, exakt lika långt som Michel i ett bortglömt Lag-SM-kval i Stockholms förorter.

Läs även:
Är Manyonga en man för världsrekordet?
Bästa säsongsöppningen någonsin för Michel
Lysande comeback av Andreas Otterling

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen