13.130 åskådare på Paavo Nurmi-stadion i Åbo som tar 13.000. Foto: Mirko Jalava

Vilken publiktillströmning i Åbo!

I onsdags genomfördes Paavo Nurmi Games i Åbo som är Finlands största och bästa årliga friidrottstävling. Precis som i Sollentuna GP dagen före var det lysande väder och hög resultatnivå där manliga spjuttävlingen var det absoluta toppnumret med tysken Thomas Röhlers magnifika 91.28 (elva på genom-tiderna-listan).
Anmärkningsvärd är också publiksiffran – 13.130 åskådare! Att friidrottsintresset är stort i det spjuttokiga Finland vet vi och på Paavo Nurmi-stadion, som tar 13.000 åskådare, var det packat med folk över hela arenan (många stod upp hela tävlingen) och alla var kvar alla fyra timmarna som tävlingen pågick! Arenan är från 1930-talet och tävlingen har arrangerades nu för 53:e året i följd.
Bilderna från arenan påminner om de man sett från Gunder Häggs och Arne Anderssons världsrekordförsök Stockholms Stadion på 40-talet då det var fullt till sista plats och folk satt i gångarna.
Det är inte lätt att arrangera en friidrottsgala och det är många arrangörer som har det tufft. Bland annat Diamond League-tävlingen Bauhaus-galan på Stockholms Stadion som i år samlade kring 7000 åskådare. Men då höll det dåliga vädret ner siffran.

Stor tävling i en liten stad
Åbo har bara 180.000 åskådare men ändå lyckas man få över 13.000 åskådare till tävlingen som samlade ihop 83.910 poäng på All-Athletics.com:s galaranking. Som jämförelse hade Diamond League-tävlingen Bauhaus-galan, som arrangeras i 1.5-miljonersstaden Stockholm 89.445 och högsta siffran hittills i år har DL-galan i Eugene, Oregon, med 95.385. Det som mäts är två saker – kvalitén på startfälten och resultatnivån vilket alltså innebär att den senare kategorin ger lägre poäng vid till exempel dåligt väder.

Nivån över Folksam GP
Paavo Nurmi Games är en då kallad EAA Premium Permit Meeting vilket är tredje galanivån efter Diamond League och World Challenge och steget ovanför Classic Permit där Folksam GP-tävlingarna i Sollentuna, Göteborg och Malmö håller till. Det finns fördelar med att ligga på Premium/Classic-nivån eftersom man då har en större flexibilitet i grenprogrammet som på DL-nivå i princip är låst. Premium/Classic-tävlingarna har 5-6 fasta grenar vilket motsvarar en tredjedel av grenprogrammet och resten valbara grenar. Tävlingen i Åbo har dock i några år uttalat ambitioner om att sträva efter Diamond League-status.

Hårt arbete
Paava Nurmi Games arrangeras av ett idrottsbolag i samarbete med friidrottsklubben i Åbo och jobbar som alla arrangörer hårt med inte minst marknadsföring och i deras fall är det klart lättare att nå ut eftersom Åbo är en liten stad.
– Vi jobbar med marknadsföringen året runt så ingen ska glömma bort tävlingen och hela tiden ha koll på datumet, säger Mirko Jalava som jobbar med tävlingen.
Precis som Bauhaus-galan är evenemanget också mer än en endagsgala.
– Vi har en junior- och veterantävling dagen före och sedan maratonloppet tre dagar efter på lördagen. Fem dagar efter tävlingen har vi prova-på-friidrott för barn på stadion och alla dessa aktiviteter hjälper till att sälja tävlingen, fortsätter Mirko.
– Marknadsföringsarbetet handlar om att synas i sociala medier, vara på plats med aktiviteter i varuhus och att närvara på konferenser och sporthändelser runt om i Finland. Där har vi lyckats bra, säger Mirko.

Hur gick det i tävlingen?
Förutom finsk TV sänds Paavo Nurmi Games i Eurosport med bland annat svensk kommentering och höjdpunkten i år var manliga spjuttävlingen där Thomas Röhler, som var tvåa på Bauhaus-galan den 16 juni, hade samtliga sex kast över 85 meter och två över 91 – 91.28 och 91.04. Han är tillsammans med världsrekordhållaren Jan Zelezny den ende som haft två kast över 91 meter i en och samma tävling sedan nuvarande spjutmodell infördes för 30 år sedan.
I slägga vann världsettan Pawel Fajdek på utmärkta 81.12, i kula Michael Haratyk på 20.25 (en gren som man bytt till sig från Sollentuna GP) och i tresteg hoppade Troy Doris från Guyana över 17 meter (17.06w).
På damsidan vann Finlands EM-hopp på 100 m häck, Nooralotta Neziri, på 12.91 (12.87 i försöken) – bara tiondelen över hennes eget färska finska rekord och i stav blev det finsk dubbelseger på 4.52 genom Minna Nikkanen och superjunioren Wilma Murto. 63.80 i spjut av Kathryn Mitchell från Australien tillhörde också de bättre resultaten.
Det är lätt att ta (natt)båten över Östersjön till Åbo och det kan vara något för alla friidrottsfantaster att överväga 2017!
/Jonas Hedman

Ps Paavo Nurmi (1897–1973) föddes i Åbo och är i boken World’s Greatest in Athletics rankad som världens främste allroundlöpare genom tiderna. Han vann nio olympiska guld åren 1920–1928 varav sex individuella och satte 22 godkända världsrekord på distanser från 1500 till 20 000 m.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen