Yulimar Rojas – VM:s mest överlägsna vinnare? Foto: Deca Text&Bild

Yulimar Rojas suverän världsmästare – snuddade vid rekordet från Göteborg 1995

Att Venezuelas Yulimar Rojas skulle vinna VM-titeln i Eugene var väntat. Frågan var vilken typ av rekord hon skulle sätta. Hon vann till slut med 58 centimeter på 15.47 och därmed klarade sig Inessa Kravets 27 år gamla mästerskapsrekord från VM i Göteborg med blott tre centimeter.

Rojas hade jagat världsrekordet i flera år när hon i OS-finalens sista hopp förra sommaren flög 15.67 och äntligen överträffade Inessa Kravets 15.50 från vårt eget VM 1995. Det förbättrade Rojas på inne-VM i Belgrad i mars då hon vann med en hel meter på 15.74.

VM:s mest överlägsna vinnare?
I kvalet i Eugene i lördags hoppade hon längst av alla med 14.72 trots att hon hade hela plankan kvar och mer därtill. I finalen hade hon fyra godkända hopp varav fyra över 15 meter som alla hade räckt till guld med marginal – 15.47, 15.24 och 15.39.
Silvret tog Shanieka Ricketts på 14.89 och bronset USA:s Tori Franklin på 14.72.

Sexfaldig världsmästare
Yulimar Rojas är 1.89 lång, representerar Venezuela men bor i Spanien där hon tränas av flerfaldige världsmästaren i längd, Ivan Pedroso. Hon har nu tre VM-titlar inne och lika många ute plus OS-guldet från i fjol och världens längsta hopp både ute och inne.

Två finskor i världseliten
Finland har två trestegshopperskor i världseliten i tresteg – Kriistina Mäkelä, 29, och Senni Salminen, 26. Den sistnämnda satte i fjol finskt rekord med 14.63 vilket placerade henne nia i världsstatistiken. I VM-kvalet i Eugene hoppade hon 14.21 och blev 14:e, blott sex centimeter från en finalplats.

Finsk medaljchans
Bättre gick det för Mäkelä som i första kvalhoppet förbättrade sitt två veckor gamla personbästa med en centimeter till 14.48. Ett resultat som bara överträffades av tre tjejer. Kunde det rent av bli medalj?
Nej, Mäkelä fick det inte att stämma hundraprocentigt i finalen där det blev 14.18, 14.15 och 14.10. Det innebar en retlig niondeplats – sju centimeter från att få göra ytterligare tre hopp.
Men ny chans på EM i München om en månad och då kan det mycket väl vara två finskor i final.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen