Första svenska rekordet för Lovisa! Foto: Deca Text&Bild

Brons för Lovisa Lindh – tre svenska medaljer på 35 minuter!

Först tog Angelica Bengtsson brons i stav, sedan Meraf Bahta silver på 5000 m och så Lovisa Lindh brons på 800 m – vilken kväll!!
EM-finalen på 800 m blev precis så spännande som statistiken visade. Norges Hedda Hynne ledde överraskande halvvägs på 58.5 med Lovisa Lindh bra placerad som sjua, halvsekunden efter.
In på upploppet kom hela klungan samlad med Lovisa perfekt placerad på utsidan. Hon avancerade och det såg ut som att hon skulle göra som i semifinalen – runda hela fältet.
Hon kämpade hela upploppet och det var sååå jämnt. Hur gick det? Nådde hon ända fram till medalj?
Yes, brons på 2:00.37!! Tiondelen före Büchel från Schweiz och ytterligare 0.06 före italienskan Santiusti. Tvåan till sexan kom i mål inom fyra tiondelar i en fantastiskt jämn final! Lovisas tid var personligt rekord med 14 hundradelar.

Brons på 25-årsdagen!
Fyller man 25 ska det förstås firas ordentligt – varför inte med en EM-medalj? Lovisa sken som en sol redan på startlinjen och leendet satt kvar hela kvällen.
– När jag vaknde på morgonen tänkte jag att ”nu är jag i final, det här är bra hur det än går”, avslöjade hon. Men sedan kom jag på mig själv. Klart att jag siktar på medalj, det ska väl alla i en final göra? Och nästan hälften av finalisterna hamnar ju på prispallen, så varför inte jag?

I callroom steg förväntningarna
– Jag satt där och såg Meraf Bahta ta silver, sedan skymtade jag att Angelica satt med en svensk flagga runt sig, så jag förstod att hon också hade lyckats. Då tänkte jag att ”detta är Sveriges dag”, säger Lovisa.
Hon fick loppet som hon ville ha det. Det var ingen fara med att ligga sist till en början och hon blev aldrig hindrad.
– Hedda Hynne sprang väldigt lagom i täten och jag hoppades att hon också skulle ta medalj.
Norskan blev sjua efter att hon inte orkat fullfölja sin satsning och sa själv:
– Jag såg väl till att många andra i loppet fick fint spår, men jag är inte alls överraskad över att Lovisa tog medalj. Den är hon verkligen värd!

Kom ute i ytterspår i sista kurvan
Svenskan rundade flera medtävlare via ett spår långt ut i sista kurvan, men det bekymrade henne aldrig.
– Jag märkte det knappt, allt kändes så bra, förklarade hon. Egentligen hade jag velat trycka på med 300 kvar, men det var för många som ville annat, säger Lovisa.
– Hela året har jag varit hel och frisk och kunnat träna enligt planeringen och det har betytt mycket. Förra sommaren nådde jag inte de mål jag satt upp så det har varit lite tändvätska.
Medaljen var Sveriges första på damsidan på 800 m sedan Malin Ewerlöfs EM-silver i Budapest för 18 år sedan.
Hon kom till EM som 13:e på rankinglistan. Nu är hon ett större namn. Snart kanske ifatt farbror Erik som vann första svenska OS-medaljen i bordtennis för 28 år sedan? Fast ”Ekan” har förstås en lång rad andra meriter också.

Ukrainskt guld
Segern tog Ukrainas Prysjtjepa på 1:59.70 medan silvret gick till Frankrikes Renelle Lamote på 2:00.19. Lovisa var alltså bara två tiondelar från silvret.
Den 21-åriga ukrainskan vann loppet efter, som hon själv tyckte, en tung spurt.
– Jag visste ingenting om svenskan, inget annat än att jag sett vilka resultat hon gjort, sa vinnaren. Men vi är väl stora överraskningar båda två?
– Jag hade aldrig vågat hoppas på att vinna och hade ont i magen av nervositet före loppet. Nu är jag väldigt stärkt inför OS och dit jag var uttagen redan före EM.

Blir det OS-start för Lovisa nu?
Lovisa har den senaste månaden radat upp bra tider och noterat fem lopp under den internationella OS-kvalgränsen 2:01.50, men inte nått den SOK:s nomineringsnivå 1:59.50. På onsdag lämnar SOK besked om OS-truppen. Frågan är om Lovisa Lindh är med i den?

Lovisa Lindhs fem senaste 800 m-lopp
2:00.51 1:a Oslo 9/6
2:00.81 1:a Stockholm 16/6
2:01.77 försök Amsterdam 6/7
2:00.66 semi Amsterdam 7/7
2:00.37 3:a Amsterdam 9/7

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen