Dubbelseger för Högby IF. Fr v tvåan Rasmus Elfgaard, vinnaren Marcus Nilsson och trean Andreas Gustafsson. Foto: Jonas Hedman

Äntligen SM-guld för Marcus Nilsson – suverän mångkampsseger

För elva år sedan tog han sin första SM-medalj och i Örebro på söndagen kom första guldet för Högbys Marcus Nilsson, 30. Han var helt överlägsen i sjukampen i Tybblelundshallen och vann med hela 537 poäng på 5.718 poäng.

– Kul att vinna! Jag visste att chansen fanns men det hade varit ännu roligare om Fredrik Samuelsson varit med. Men guld är guld, säger Marcus.
Han tog JVM-brons i tiokamp 2010, representerade Sverige på VM i Moskva 2013 och har gjort över åttatusen poäng i tiokamp. Men en fot har stört till och från de senaste fem åren och han har blivit både tvåbarnsfar och husägare. Men att Marcus verkligen gillar mångkamp finns det inga tvivel om och nu kom tionde SM-medaljen och den var av ädlaste valören.

Suveränt stavresultat
Marcus gjorde en stabil serie rakt igenom och ledde med knappt 50 poäng efter första dagen. Men efter 5.07 i sjätte grenen stav gick han över 200 poäng plus på motståndarna och guldet var i praktiken klart. Därefter vann han även 1000 meter.
Serien: 60 m 7.30, längd 6.80, kula 14.90 och höjd 1.91 första dagen och på söndagen 8.28 på 60 m, lysande 5.07 i stav och så 2:44.89 på 1000 m.
Silvret tog klubbkamraten Rasmus Elfgaard på personliga rekordet 5.181 och bronset Upsalas Andreas Gustafsson, 5.069. Andreas är på grund av hälseneproblem under hösten efter med löpträningen och därför inte i bästa form.

Inte helt nöjd
– Egentligen är jag inte så nöjd med helgen. Lördagen gick inte så bra, jag hade hoppats på mer, men jag har inte tävlat så mycket innan. Men jag är nöjd med 5.07 i stav idag. Och att kroppen håller ihop, jag har haft hälproblem i flera år, säger Marcus som var 148 poäng från sitt fyra år gamla personbästa.
– Jag kör mindre styrka med vikter nu och har gått ner 3-4 kilo sedan så det gör att det känns lite annorlunda att tävla nu. Styrkan kör jag hemma i en lada där vi bor mellan Alvesta och Växjö, men all teknikträning sker i Växjö.

Marcus med familj. Fr v Noor, Unni och Nadja Casadei som också har SM-guld i mångkamp. Foto: Jonas Hedman


39 år sedan första medaljen

1983 tog Marcus pappa Calle Högby IF:s första SM-medalj i och med silver på 3000 m hinder på GIH IP i just Örebro. 39 år senare tog Marcus nu klubbens första manliga senior-SM-guld, bara 500 meter därifrån. Lägg till det att mamma Katarina tog sin första SM-medalj (brons i terräng) 1980 i – just det, Örebro. Flest SM-guld i familjen har dock storasyster Ida Nilsson medan mellan systern Johanna har ett EM-brons i terräng.
– Brorsan David har ett antal SM-medaljer på långdistans men ännu inget guld.
Det blev ingen start för de senaste sex årens sjukampsmästare Fredrik Samuelsson från Hässelby som haft hälsoproblem sedan i höstas och inte är igång och tränar ordentligt än.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Marcus Nilsson
Rasmus Elfgaard
Andreas Gustafsson

Läs även:
Överlägsen femkampsguld för Lovisa Karlsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen