Efter NCAA-terrängen i Indiana, USA, väntar terräng-EM i Italien för Carolina Johnson. Foto: Deca Text&Bild

Carolina bästa svenska i NCAA-terrängen – om tre veckor kan det bli lagmedalj i EM

Den 11 december arrangeras terräng-EM i Italien och där kommer Sverige bland annat ställa upp med ett lag i K22-klassen som definitivt har medaljchans. Två av tjejerna var med i de prestigefyllda amerikanska universitetsmästerskapen i terräng i Terre Haute, Indiana, på lördagen och visade fin form. Bäst lyckades Linköpings Carolina Johnson, 20, som i den stenhårda konkurrensen blev 59:a av 250 fullföljande på 6 km-banan. Andra svenska i tävlingen var Hässelbys Isabelle Brauer som slutade 99:a, 14 sekunder bakom Carolina.

Det var tuffa förhållanden på gräsbanan i Terre Haute strax söder om Chicago med nollgradigt och hård blåst. Carolina var tio sekunder efter täten vid 2 km, halvminuten efter vid 4 km och i mål 54 sekunder bakom segraren. På grund av den tuffa blåsten blev det en hel del klunglöpning i början och när det gick fort på slutet spreds fältet ut. Vann gjorde Missouris andraårsstudent Karissa Schweizer som med 19:42 hade en segermarginal på tre sekunder. Carolina hade 20:37 och Isabelle 20:51.

Sjätteplats i lag för Isabelle
Carolina tog silver på 3000 m hinder i junior-EM i Eskilstuna 2015 och gör sitt andra år på UCLA i Los Angeles. Hon var nu med i NCAA-terrängen för andra gången efter att ha varit 75:a i Louisville, Kentucky, för ett år sedan.
Isabelle Brauer gjorde debut i NCAA-terrängen och att döma av avståndet hon var efter Carolina, bara 14 sekunder men så många som 40 placeringar, förstår man att konkurrensen verkligen var tuff. NCAA-terrängen är i mångt och mycket en lagtävling mellan universiteten och där slutade Isabelles San Francisco på en fin sjätteplats där Isabelle var fjärde snabbast av de sju tjejerna i laget. Carolina lyckades bäst i sitt lag UCLA som slutade på 28:e plats av 31 fullföljande.

Bra medaljchans i terräng-EM
Den 11 december arrangeras terräng-EM i Chia på den italienska ön Sardinien och där har Sverige en riktigt bra medaljchans i K22-klassen tack vare Sarah Lahti, Carolina Johnson och Isabelle Brauer. Sarah Lahti har gått framåt mycket i år och var sexa i Frankrike för ett år sedan.
I samma mästerskap var Carolina sjua i F19 medan Isabelles bästa terrängmerit är 23:e-platsen i F19-klassen 2013 då hon bara var 17 år. Den gången tog Sverige silver i lagtävlingen med förutom Isabelle också Maria Larsson (sjua) och Ebba Andersson (tolva). Den senare vann i fredags längdskidpremiären i Bruksvallarna.