Foto: Deca Text&Bild

Michel visade klassen i kontrastrik premiärdag på EM

Första EM-dagen på Olympiastadion i Amsterdam var riktigt innehållsrik med hela 20 svenskar på banan plus fyra kastare på Museumplein – parken där diskus- och spjutkvalen äger rum. Vädret var helt okej med mestadels sol och 17–19 grader. Byig vind inne på arenan vilket gjorde att det inte var helt lätt för sprinters och längdhoppare.
Mästerskap är något annat än en vanlig tävling med calling, inmarsch, kval och så vidare där rutin betyder en hel del för att kunna få ut sitt bästa när det verkligen gäller. Flera av de blågula debutanterna lyckades inte komma upp i normal standard och lyckades därmed inte ta sig vidare. Bland dem fanns Marinda Petersson (64.65 i släggkvalet), Pernilla Nilsson (24.18 i 200 m-försöken), Elmar Engholm (8:55.21 i hinderförsöken), Malin Marmbrandt (6.33w i längdkvalet) och Elin Westerlund (föll i 100 häck-försöken).

Tunga fall på häck och mil
Elin fick en bra start men drog släpbenet i sjätte häcken, tappade balansen och kraschade in i den sjunde. Hon klarade sig förhållandevis bra men fick skrubbsår och blev blåslagen och fick faktiskt sy tre stygn i benet.
Ett fall blev det tyvärr även för Sarah Lahti i direktfinalen på 10 000 m där hon inledde så bra genom att glida med i klungan och rada upp kilometrar på 3:08. Halva distansen passerades på snabba 15:44 men sedan lyckades Sarah fälla sig själv (som det såg ut) efter 5650 meter. Fallet blev tungt, hon tappade 17 sekunder och fick springa själv. Det var riktigt synd eftersom hon var på väg mot en tid 20-25 sekunder under sitt svenska rekord på 31:54. Och det kunde ha resulterat i en placering väldigt nära medalj …
Men starkt av Sarah att ändå fullfölja och dessutom plocka fem placeringar de sista kilometerna fram till en slutlig niondeplats på 32:14.
Det stora undantaget bland debutanterna var Hässelbys Emil Blomberg som i det första försöksloppet på 3000 m hinder gjorde allt rätt och var med i främre delen av klungan hela vägen. På näst sista varvet föll han tillbaka till nionde plats men gav aldrig upp och nådde målet på personliga rekordet 8:34.81. Därmed gick han till final på tid! En riktigt bra insats av Emil.

EM:s mest kontrastrika ögonblick
När Sarah Lahti kom till den mixade zonen där aktiva och journalister möts så var hon av naturliga skäl inte glad. Efter några sekunder brast hon ut i tårar och lämnade zonen. Ögonblicket efter kom en dansande (!) och leende Khaddi Sagnia efter att ha kvalat in till längdfinalen i sista hoppet. Idrotten är onekligen kontrastrik ibland.

Michel – vilken tävlingsmänniska!
I längdkvalet inledde Michel Tornéus på samma sätt som i Peking-VM för ett år sedan – med två övertramp. Den gången slutade det med kryss även i tredje men nu slog han till med 8.19 i medvinden på 2.5 m/s! Han hade mindre än halva plankan kvar vilket innebar en effektiv hopplängd på åtminstone 8.30 vilket gör att det kan bli en spännande final. Bara
8.19w är fyra centimeter längre än OS-kvalgränsen men det blåste som sagt för mycket. Även Khaddi Sagnia tog sig till längdfinal i sista hoppet (6.46) och Tracey Andersson i sista släggkastet (68.08).
Susanna Kallur vann sitt försöksheat på 13.01 men var besviken över att inte tiden inte var närmare OS-kravet 12.80. Nya möjligheter i torsdagens semifinal.

Ingen framgång för visselblåsaren Stepanova
I 800 m-försöken gjorde Rysslands Julija Stepanova en uppmärksammad start. Hon var en av visselblåsarna som intervjuades i TV-dokumentären som var början på det som slutade med att Ryska Friidrottsförbundet stängdes av på grund av mångårig systematisk doping.
30-åriga Stepanova fick dispens och tävlade under Europeiska friidrottsförbundets flagga men var aldrig med i konkurrensen om en semifinalplats. Hon var sist hela vägen, tappade all kontakt ut på sista varvet och trampade sedan på sargen 200 meter från mål och gick i mål. En tråkig återkomst för en kvinna som visat mycket mod.
Till semifinal gick däremot såväl Lovisa Lindh som Anna Silvander efter utmärkt löpning.
Amsterdams Olympiastadon från 1928 är en härlig arena och även om det inte var fullsatt första dagen så var det en skön stämning. Fyra spännande EM-dagar återstår!
/Jonas Hedman

Fler bilder från första EM-dagen i Amsterdam

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen