Det blev en stökig 800 m-final där Andreas Kramer fick skon söndertrampad och inte kunde göra sig själv rättvisa. Foto: Deca Text&Bild

Andreas Kramer femma i EM-finalen efter tumult

800 m-finalen på EM i Istanbul blev inte vad Andreas Kramer hoppats på utan slutade med en femteplats på 1:48.15 efter ett stökigt lopp där han fick skon söndertrampad. Khaddi var inte helt kurant och slutade sjua i längdfinalen på 6.57.

Andreas Kramer kom till Istanbul med bästa årsbästat (1:45.90) och tillhörde favoriterna. Han tog ledningen efter 200 m (25.34) och drog i relativt låg fart förbi 400 m (53.48). Strax efter blev det närkontakt bland löparna bakom Andreas där belgaren Crestan fick en liten knuff vilket ledde till att flera höll på att falla inklusive svensken.
Men alla höll sig på benen och Andreas behöll ledningen men i kurvan efter 550 meter passerade tre man, Andreas var fyra och blev till slut femma i mål på 1:48.15.

”Incidenten störde”
– Jag blev påsprungen bakifrån och fick skon söndertrampad. Det är tråkigt, men det händer ofta något på 800 m. Jag tappar ganska mycket i situationen, säger en uppgiven Andreas till SVT.
Sverige lämnade in protest som dock avslogs. Vann finalen gjorde spanjoren Adrián Ben som med 1:47.34 var tre tusendelar före Frankrikes Benjamin Robert. Bronset tog Elliot Crestan på 1:47.65 och fram till medalj fattades en halvsekund för Andreas.
Han var femma på inne-VM i Belgrad för ett år sedan som är hans bästa placering i ett innemästerskap och det tangerade han nu.

Inget flyt för Khaddi
Khaddi hade ont i bröstet när hon tävlade i kvalet där hon var trea med 6.74. I finalen på söndagskvällen inledde hon med övertramp, avbröt andra och nådde 6.57 i tredje efter en perfekt plankträff. Därefter följde två övertramp innan hon avslutade med en ny perfekt plankträff och 6.57.
Det innebar sjunde plats 34 centimeter från bronset.
– Jag hade inga krafter kvar efter kvalet. Att jag blev sjuk gjorde att jag inte hade någon målsättning i finalen vilket var tråkigt eftersom EM var vinterns stora mål, säger Khaddi till SVT.

Lysande längdfinal
Guldet tog överraskande Storbritanniens Jazmin Sawyers som var glädjen personifierad efter att i näst sista omgången satt världsårsbästa med 7.00. Larissa Iapichino satte italienskt rekord med 6.97 i sista och tog silvret före trefaldiga IEM-vinnaren Ivana Vuleta, 6.91.

Övermäktigt motstånd för Emil och Simon
Manliga 3000 m-finalen fick det väntade förloppet där regerande mästaren Jakob Ingebrigtsen styrde längst fram via 2:41 på 1000 m och 5:15 på 2000 m. Till finalen hade även Emil Danielsson och Simon Sundström tagit sig och de följde klungan i drygt halva loppet (4:01 för Emil) innan farten längst fram skruvades upp.

Emil diskvalificerad
Emil låg länge elva men kom i mål som 13:e man på 7:51.64 – tre sekunder från det en månad gamla personliga rekordet, men diskvalificerades för att ha tagit två steg innanför sargen i inledningen av loppet. Simon var placeringen efter i mål på 7:52.54, en dryg sekund över perset från försöken.

”Jobbigt hela vägen”
– Det var jobbigt hela vägen i dag, jag fick verkligen slita men gav det jag hade. Jag sprang även 1500 m-försöken och har fått ta i lite för mycket på vägen hit, säger Emil till SVT.
Även Simon hade en tuff dag:
– Benen svarade inte alls som i försöken igår men jag är ändå ganska nära mitt pers från försöken.
Jakob Ingebrigtsens guldtid var 7:40.32 som innebar en segermarginal på 1.4 sekunder till Spaniens Adel Mechaal. Tiden var faktiskt norskt rekord.

Inget lyft för Marcus i sjukampen …
Sjukampens tre avslutande grenar på söndagen tillhör Marcus Nilssons bättre men han hade inget lyft. Helgens bästa gren var stav där han är stabil på fem meter och nu klarade 5.10. Det blev till slut en åttondeplats på 5.677 poäng som var 189 p från pers. Serien: 60 m 7.39, längd 6.82, kula 14.77, höjd 1.95, 60 m häck 8.56, stav 5.10, 1000 m 2:43.39.

… men så när norskt guld
Kampen om guldet blev spännande eftersom den blott 20-årige norrmannen Sander Skotheim, som låg tvåa inför avslutande 1000 m, spände bågen. Han behövde slå världsrekordhållaren i tiokamp, Kevin Mayer, med nio sekunder och vann loppet klart men inte med tillräckligt mycket. Men silver för Skotheim på norska rekordet 6.318 p och till guldet fattades bara 30 p.

Resultaten

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen