Foto: Deca Text&Bild

Angelica Bengtsson tog 329:e medaljen

När Angelica Bengtsson i somras tog EM-brons i stav var det Sveriges 329:e mästerskapsmedalj sedan den första i Paris-OS för 117 år sedan. Alla dessa plus samtliga pallplaceringar för seniorer, juniorer och ungdomar finns samlade i friidrottaren.com:s medaljdatabas som nu uppdaterats och utökats.

Ernst Fast blev med sitt maratonbrons 1900 Sveriges första mästerskapsmedaljör i friidrott och har sedan dess följts av många fler, närmare bestämt 330 stycken till dags dato. Utomhus handlar det om 248 medaljer i OS, VM och EM plus 83 i VM och EM inomhus. Nu senast i Amsterdam-EM hette medaljörerna Michel Tornéus (längdsilver), Meraf Bahta (5000 m-silver), Angelica Bengtsson (stavbrons) och Lovisa Lindh (800 m-brons).

Angelica i alla åldersklasser
Medaljdatabasen innehåller 13 sök- eller filtrerbara fält där med utifrån namn, gren, mästerskap, år, klubb med mera kan hitta medaljörerna. Det nya i databasen är att alla stafett- och lagmedlemmar nu också finns med.
Förutom OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM för seniorer inkluderar databasen även VM och EM för juniorer och ungdomar så det går verkligen att få en bra bild av den blågula medaljförteckningen.
Angelica Bengtsson tillhör till exempel den kategori som tagit medalj på alla tre nivåerna ungdoms, juniorer och senior. Vilka fler har gjort det?

Vilken svensk har tagit flest medaljer totalt?
Och vilket är Sveriges medaljmässigt bästa år? Vilken klubb har flest aktiva som tagit medalj i internationella mästerskap? Och vem har flest (senior)medaljer av Stefan Holm och Patrik Sjöberg?
Svaren hittar du i medaljdatabasen som ligger uppe i menyn!
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen