Efter en nedåtgående trend de senaste två åren vänder det nu uppåt på anmälningssidan för Asics Stockholm Marathon. Foto: Tommy Berlin

Asics Stockholm Marathon växer igen

Anmälnings- och deltagarsiffrorna för Ascis Stockholm Marathon är fantastiska om man ser till utvecklingen sedan loppet startade 1979 men de två senaste åren har antalet anmälda löpare minskat. Inför 2017 års lopp ser det dock ut att vända eftersom nära en tredjedel fler löpare är anmälda jämfört med samma tid inför 2016 evenemang.

2014 noterade arrangörsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK rekordsiffran 21.942 anmälda till Asics Stockholm Marathon men sedan minskade det till 20.500 i fjol och 17.200 i år.
– De senaste 10-15 åren har sett en boom utan dess like inom motionslöpningen. Av ett stort intresse följer ofta större konkurrens och i princip alla stora lopp i Sverige har de senaste åren haft svårare att locka deltagare. Därför är det nu glädjande att vi ser att intresset ökar och deltagarantalet åter vänder uppåt, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Stockholm Marathon Gruppen.

Nya lopp tar plats i kalendern
I takt med att intresset för träning och löpning tilltagit har nya typer av lopp etablerats. Gemensamt för dessa är att de tydligt erbjuder en upplevelse och utmaning utanför löpningen. Daniel Almgren ser detta snarare som en möjlighet än ett hot för de traditionella loppen:
– Fler som tränar, springer och deltar i lopp är positivt för oss. Den läxa vi har gjort är att mindre se löpare som en homogen grupp. Att tydligare försöka förstå vad som driver olika målgrupper att delta i motionsevenemang har hjälpt oss att locka nya deltagare, säger Daniel.
Ulf Saletti som är projektledare för Asics Stockholm Marathon lyfter också fram det historiska särställning som loppet.
– Asics Stockholm Marathon är den mest klassiska utmaningen du som svensk löpare kan göra. Vill du kalla dig löpare ska du någon gång ha sprungit de drygt fyra milen längs Stockholms gator, och upplevt den magiska målgången på Stockholms Stadion, menar Ulf Saletti.

Topp-5 i Europa
Asics Stockholm Marathon har sedan starten 1979 varit ett av de största motionsevenemangen i Sverige och deltagandet i loppet ökade under många år successivt. Loppet har etablerat sig som ett av de fem största maratonloppen i Europa, men intresset har de två senaste åren minskat. Nu verkar det dock ha vänt eftersom det i mitten av november var nära 8800 anmälda jämfört med 6800 vid samma tidpunkt i fjol.
Den 39:e upplagan av Asics Stockholm Marathon arrangeras lördagen den 3 juni 2017.
Läs mer på www.stockholmmarathon.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen