Sverige har fått sin första OS-finalist i diskus på 32 år! Foto: Deca Text&Bild

Axel Härstedt är i OS-final!

Andra kvalgruppen i diskus innehöll Axel Härstedt som i OS-debuten skickade iväg diskusen 63.58 direkt i första kastet! Det innebar femteplats totalt efter första omgången med första kvalgruppens resultat inräknade och det kändes som att det kunde räcka för avancemang.
Och det gjorde det!
Bara lillebror Harting, Christoph, och amerikanen Mason Finley kastade längre med (65.41 respektive 63.68) och därmed var Axel i final med sjunde bästa resultatet! Han avslutade med två ogiltiga och är därmed i sin andra mästerskapsfinal. Även i debuten i Zürich-EM 2012 nådde han finalen.

”Det här har jag siktat på hela livet!”
Det var förstås en glad men samlad Axel som mötte Viasats Frida Nordstrand i den mixade zonen:
– Det känns väldigt kul att ha lyckats i mitt första Olympiska spel, det här har jag siktat på hela livet! Det var ett bra förstakast och jag var ganska säker på att det skulle räcka. Jag såg att jag låg femma och det kändes bra. Sedan blev jag lite stel eftersom det är lite kallt, sa Axel till Viasat.
– Jag lärde mig mycket på VM 2015 och det hade jag nytta av nu.
Finalplatsen är Sveriges första i diskus i OS sedan Stefan Fernholms åttondeplats i Los Angeles 1984 på 63.22.
Finalen går imorgon lördag kl 15.50.

Ståhl missade hårfint
Daniel Ståhl kastade 62.26 i sista kastet i den första kvalgruppen vilket räckte till en sammanlagd fjortondeplats, bara 42 centimeter från en finalplats. Ännu närmare var norrmannen Sven Martin Skagestad som var trettonde på 62.45 – endast 23 cm från avancemang. Hammarbys australiensare Benn Harradine var 20:e på 60.85 och islänningen Gudni Valur Gudnason 21:a på 60.45.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen